DAGBOEK van ons E nestje

van 16 maart 2007 t/m 24 juli 2007

De verdere belevenissen van dit nestje vanaf week 8 kunnen gelezen worden in ons dagboek van de Fjes.

_________________________________________________________________________

Ons E-nestje werd geboren op dinsdagnacht, 22 mei 2007

                    Moeder: Promiss "from Roma's Choice"                    Vader:  Bodhi Bira van Pourquoi Pas  

                                     Kittens: 4 poesjes Emily, Elderiekje, Enya en Eirinn

_________________________________________________________________________

                                    16 maart 2007

Afgelopen donderdag werd onze Promiss krols!! Vrijdagochtend ben ik met haar de reis naar Arnhem begonnen. Voordat ik de straat uit gereden was, lag zij al prinsesheerlijk ónder het dekentje wat in de reismand ligt te dutten. De hele heenweg heeft Promiss geslapen. Tijdens de reis keek ik regelmatig hoe het met Promiss ging, maar dan zag ik alleen maar een klein stukje van haar oor onder het dekentje uit steken.

Promiss werd pas wakker toen we op de plaats van bestemming waren aangekomen: haar geboortehuis, de plek waar Promiss op 16 juli 2004 ter wereld is gekomen! En nu, 2 jaar en 5 maanden later, gaat Promiss in datzelfde huis logeren bij haar verloofde Bodhi, een práchtige blauwe kater!

We werden hartelijk ontvangen door Maria. We hebben Promiss meteen kennis laten maken met Bodhi, die boven op de zolder een keurig dekverblijf heeft wat van alle gemakken is voorzien! Het was natuurlijk wel heel erg wennen aan elkaar. Bodhi vond Promiss meteen een heel erg mooie meid maar ook Promiss keek, ondanks haar terughoudendheid, zeer geïnteresseerd naar die mooie knappe, blauwe man. Bodhi maakte haar uitgebreid het hof, maar Promiss wees hem blazend af. Het ging haar véél te snel. Hierboven kun je Bodhi ook echt een beetje beteuterd zien kijken...en Promiss kijkt heel erg boos!

MAAR......

diezelfde avond nog werden de avances van Bodhi door Promiss beantwoordt! Het ijs was dus behoorlijk snel gebroken!!

                                                                18 maart 2007

Elke dag heb ik even contact met Maria om te vragen hoe het nu met onze meid is. Ik krijg dan alleen maar goed nieuws, Promiss en Bodhi zijn smoorverliefd! Morgen ga ik haar weer ophalen, kan ze weer lekker mee naar huis.

                                                                19 maart 2007

Promiss is weer lekker thuis! Ze is nog steeds zo krols als een mandje, maar dat is normaal. De cyclus van krols zijn wordt namelijk gewoon afgerond door een poezenlijfje.

 

Als het aan Promiss had gelegen, dan was zij nog wel een paar daagjes bij Bodhi gebleven.... Ik heb haar nog nooit zó krols gezien, hoezo smoorverliefd?? Dat is een understatement... Bodhi was degene die het wel een beetje met Promiss gehad had maar hij heeft wel nog een hele tijd bij mij zitten knuffelen, wat een scheetje is hij! Als het allemaal gelukt is, dan kunnen daar alleen maar enórme knuffelkontjes uit voort komen!

Op de terugweg heeft Promiss wéér alleen maar geslapen. Thuis gekomen werd ze uitgebreid besnuffeld door met name onze 3 gecastreerde katers. Onze andere dames lieten haar geheel links liggen, zelfs kleine Inneke boeide het niet dat tante Promiss weer thuis gekomen was.

Nu gaan we héééééééél erg duimen dat ons meisje zwanger mag zijn !!!

                                                                26 maart 2007

Het is alweer bijna Pasen. Ysabeau vond het wel leuk om alvast in de sfeer te komen en naast de gezellige paasboom te poseren =>

Met onze, hopelijk zwangere, Promiss is alles oké. Áls ze zwanger zou zijn, dan zou dat vandaag precies 11 dagen zijn. Ze slaapt lekker veel en dat is altijd een goed teken. Eten doet ze ook erg veel, maar dat is niks nieuws, Promiss haar hobby is áltijd al eten geweest. Maar tijdens haar logeerpartijtje bij Bodhi heeft ze niet zo veel tijd genomen om te eten, zelfs voor haar favoriete snoepjes heeft ze weinig oog gehad. Dus Promiss is hier thuis meteen begonnen met de schade inhalen! Pas over een week of 3 kunnen we aan haar tepels zien of ze ook daadwerkelijk zwanger is. Zwangerschapstesten voor poezen bestaan niet. Vaak vragen mensen ons waarom wij geen echo laten maken bij de dierenarts, want dat kan namelijk. Zo'n echo brengt echter onherroepelijk stress voor de poes met zich mee. Bovendien is die stress onnodig want er is geen enkele medische reden die zo'n echo noodzakelijk maakt. En laten we eerlijk zijn, wij ménsen willen weten of de poes zwanger is en puur onze menselijke nieuwsgierigheid rechtvaardigt het niet de rust en het welzijn van onze poezen door zo'n echo te verstoren.

                                                                2 april 2007

Een poes draagt tussen de 60 en 70 dagen wat neerkomt op zo'n 9 weken. Sommigen zeggen dat die weken maar traag voorbij gaan. Maar het is zó fascinerend om straks hopelijk weer mee te mogen maken hoe Promiss veranderd qua gedrag en ook lichamelijk. Élke dag ontwikkelt het kattenembryo zich verder. Aan de hand van de foto's die we regelmatig in ons dagboek zullen plaatsen leven we van de ene foto naar de volgende. Op die manier is het allemaal heel goed te volgen en hoeft het voor ons echt niet sneller te gaan. We weten natuurlijk nog niet of Promiss zwanger is, maar áls het zo heeft mogen zijn, dan is onze schat vandaag op de kop af 17 dagen zwanger. Een embryo ziet er dan ongeveer zo uit als op de foto hieronder.

 

Zo rond de 15-17e dag is het kattenembryo zo'n 2-10 mm groot (afhankelijk van het ras). Het hoofd is nu prominent aanwezig en licht gebogen. Het primitieve maagdarmstelsel is gereed en er is een begin van een mond gevormd. Tegelijk ontwikkelen zich de kleine hersenen. Het is al duidelijk waar ogen en oren komen. We zijn dan bij dag 18 aangekomen. De telling van de draagtijd begint 24 uur ná de de eerste dekking van de poes door de kater. Met dag 18-19 ontstaan er voorpootjes en achterpootjes. Grote hersenen en de hersenstam zijn in aanleg aanwezig. Het embryo meet nu circa 7-18 mm, nek en staartje zijn naar de romp toe gebogen.

                                    4 april 2007

19 dagen zwanger. Nu gaat het hard, met dag 19-21 gebeurt er het volgende: de gehoorgang wordt gevormd en het toekomstige oog is al duidelijk aanwezig. Ook wordt een gang voor het reukorgaan gevormd. De kleine hersenen worden verder ontwikkeld. De voorpoten zijn nu onderverdeeld zoals ook bij de volwassen kat met inwendig een skelet. Maar de achterpoten zijn nog primitieve uitsteeksels. De staart verlengt en is naar het lichaam toe gekruld. Inwendig worden aderen gevormd voor de bloedsomloop en de zenuwen. Ook zijn strottenhoofd, bronchiën en longen te onderscheiden. Slokdarm, maag en darm worden gevormd. Pancreas, schildklier, nieren en lever worden tevens aangelegd. Aan de rugzijde vormen zich wervels. De primitieve ruggengraat loopt door tot in de staart. Ook het genitaal stelsel is al primitief aanwezig, wat dus bepaald of het een poesje of een katertje is.

Het embryo meet nu 10-24 mm. Het zal duidelijk zijn dat vooral in het vroege stadium, zéér voorzichtig moet worden omgegaan met de poes. Ook qua medicijnen, want ook een zwangere poes kan natuurlijk ziek worden. Zo weinig mogelijk stress, veel rust, regelmaat en hoogwaardig voedsel is erg voornaam. Wij geven onze Promiss vanaf haar dekking voeding wat speciaal ontwikkeld is voor drachtige poezen. Dit zal de ontwikkeling en groei van de ongeboren vruchtjes altijd ten goede komen.

                                    8 april 2007

VROLIJK PASEN !!

Voor ons zijn het met zekerheid héle fijne paasdagen want...we durven het nu wel te zeggen: Promiss heeft baby's in haar buik !! JIPPIE !! We dachten bij de vorige update van ons dagboek al goed te kunnen zien dat ze écht zwanger is, maar om ietsje meer zekerheid te krijgen hebben we nog effe gewacht met het bekend maken. De wens is immers vaak de vader van de gedachte... Maar twijfel is nu niet meer nodig, Promiss haar tepels worden al iets groter en krijgen een meer roze kleur dan daarvoor. De haartjes rondom de tepels beginnen langzaam te verdwijnen.

Op deze eerste Paasdag is Promiss precies 23 dagen. In dit stadium zijn de vruchtjes nog piepklein, ongeveer ter grootte van een flinke erwt. Promiss heeft nu wat last van ochtendmisselijkheid als gevolg van de hormonale veranderingen in haar lichaam. Maar haar eetlust heeft hier niets onder te lijden, deze wordt met de dag groter en groter!

Met 23-25 dagen beginnen bij het kattenembryo de tenen van de voorpoot, die al wel zichtbaar waren maar nog als een klomp aan elkaar zaten, zich van elkaar te scheiden. Bij de achterpootjes, die wat achterlopen in vergelijking met de voorpootjes, zijn de toekomstige tenen alleen nog maar klompjes. In het kopje ontwikkelen zich de kaken, verhemelte tong en de speekselklieren. In de hersenen ontstaat de hypofyse, een belangrijk orgaan dat een aantal verschillende hormonen produceert zoals een hormoon dat een zeer belangrijke rol vervult bij de groei.

                                10 april 2007

25 dagen vandaag!

In het stadium 25-28 dagen is het vruchtje 21-40 mm. In dit stadium zijn de embryo's in feite al bijna complete minikatjes en spreek men liever van foetussen. Alles groeit nog verder uit. Het kopje ontwikkelt wangen, kin, neus en mond. Het buikvlies, longvlies en het middenrif ontstaan. De handwortelbeentjes, de tenen en de ribben zijn nog steeds kraakbeenachtig maar beginnen te verkalken. De tanden worden gevormd (verborgen in de kaak).

                                   12 april 2007

Vandaag is ons B-nestje jarig, ze worden 1 jaar! PROFICIAT B'Elanna, Bolleke Balou, Bommel en Beertje Ollie!! Ook namens mamma Promiss ! De B-tjes zijn de prachtige kindjes uit het eerste nestje van onze Promiss vorig jaar. Met alle 4 gaat het súper en zij zijn inmiddels uitgegroeid tot echte dikke Brittenbollen! Een mooi moment om eens te laten zien hoe het viertal er nu uitziet aan de hand van voor én na foto's.

Hieronder B'ELANNA, de enige (blauwe) poes van het nestje. B'Elanna is een flinke meid geworden en is nu al haast zo zwaar als haar mamma. Ook zij heeft eten als grootste hobby! Verder vind zij het erg leuk om met het speelgoed van de kinderen te slepen.

_____________________________________________________________________________

Dit is BOLLEKE BALOU (lilac). Hij past al bijna niet meer in de muts van de krabpaal... Met zijn 6,4 kilo is hij dan ook wel een héle flinke vent geworden! Als Balou weer eens door het kattenluik komt gekropen dan pas kun je zien hoe groot (dik) hij is geworden, hij komt er dan vierkant uit en na even schudden is hij weer de bolle!

_____________________________________________________________________________

BOMMEL (blauw) is eentje apart. Als kitten was hij al een heel gezellig praatkatertje en dat doet hij nu nog steeds erg graag. Hij kletst Hans en Tilly de oren van het hoofd! Hij kan het vooral goed vinden met zijn soortgenootje en 'grote broer' Archie van Liesbrit. De hoogbejaarde huis-tuin-en keuken kat Sjeng tolereert hem maar daar heb je dan ook wel alles mee gezegd.

_____________________________________________________________________________

BEERTJE OLLIE (lilac) is bij 2 lieve Voskonijnen gaan wonen. In de loop der tijd namen de konijnen gewoontes over van Ollie en Ollie nam gewoontes over van de konijntjes! Kijk hieronder maar, want soms weet Ollie niet meer zo goed wát hij nou is: een kater of toch een konijn??

                                13 april 2007

28 dagen zwanger!

Er komt nu écht schot in! De foetussen groeien hard nu en de meeste "onderdelen" zijn op hun definitieve positie. In de fase 28-32 dagen zijn ze 25 tot 50 mm groot. Over de gevormde ogen groeit een ooglid en er zijn kleine, driehoekige oortjes. In het binnenoor begint de ingewikkelde structuur waar het dier straks mee kan horen zich te ontwikkelen. Op een plaatje lijkt de foetus in dit stadium al op een heus katje. De verbening van diverse onderdelen die nog uit kraakbeen bestonden en waar gewoon been hoort te komen gaat door. Er ontstaat een blaas en bij vrouwelijke foetussen vormt zich de baarmoeder.

                                  17 april 2007

Promiss is vandaag precies 32 dagen in verwachting. Je zou kunnen zeggen dat ze op de helft is.

De foetussen blijven groeien, het hoofdje is en blijft relatief groot. Onze toekomstige mamma Promiss wordt nu zichtbaar dikker. Ze heeft ook al een keurig net buikje en als ze op haar kontje zit, dan zie je de uitstulpingen links en rechts al heel erg goed zitten! We zitten nu in de periode 32-38 dagen. Het formaat van de foetussen is nu 35-60 mm. De huid is nog glad, er zijn dus nog geen haren. De uitwendige genitaliën ontstaan. Aan de tenen ontstaan nagels. Het oog ontwikkeld zich verder, er wordt o.a. een iris gevormd.

                                   23 april 2007

Onze website heeft in de afgelopen week haar 50.000e bezoeker sinds 10 maart 2005 mogen begroeten! In totaal zijn er ruim 150.000 pagina's van onze website bekeken en is al 527 keer in ons gastenboek een bericht achter gelaten! Bedankt allemaal voor deze overweldigende belangstelling!!

Onze Promiss wordt al héél erg dik en ze was al niet de slankste... Zichzelf wassen zorgt nu al voor problemen door haar dikke buik en ze moet nog 3,5 week... Hieronder nog een mooie foto van de vader/dader van die dikke buik:

                                    Bodhi

Hoever zijn we alweer vandaag? 38 dagen! Van dag 38 tot 44 wordt de huid dikker en rimpelt. De oortjes worden groter en het staartje wordt langer. Het binnenoor is gevormd, maar nog van kraakbeen. De longblaasjes ontwikkelen zich en de hypofyse. In de darmpjes groeien darmvlokken. De oogleden zijn compleet aanwezig, de ogen zijn gesloten. Het groeit heel rap nu: met 38 dagen meet het 50-80mm en met dag 44 alweer 59-94 mm. Er komen nu ook haartjes, de foetus is bedekt met een fluweelachtig laagje. Vanaf dag 48 ( 65-125mm) is de eventuele pigmentatie van de haartjes ook zichtbaar.

                                                                26 april 2007

Er wordt door ons en onze Britjes volop genoten van het zonnetje buiten! De katjes zijn allemaal buiten in de kattenren te vinden of op ons dakterras. Zonnebaden is hun favoriete bezigheid!

We hebben de bevallingskist alvast klaar gezet op onze slaapkamer. Beetje vroeg nog maar aangezien we hier 7 katten hebben rondlopen en het ontzéttend nieuwsgierige diertjes zijn, zetten we de kist al vroeg op z'n plek. Op deze manier kunnen alle Britjes alvast wennen aan de kist en hun nieuwsgierigheid erop botvieren. Door iedereen wordt er wel eens in/op of naast de kist geslapen. Ook Promiss is al in de kist geweest, ze kent de kist natuurlijk erg goed van haar eerste nestje vorig jaar. Ze voelt precies wat er aan de hand is!

Verder gaat het uitstekend met onze zwangere schat! Vandaag is zij precies 41 dagen zwanger.

                                29 april 2007

44 dagen alweer! We volgen de ontwikkelingen van Promiss niet alleen van de buitenkant maar ook van de binnenkant. We krijgen de laatste tijd nogal eens de vraag waar wij die mooie foto's van de kattenfoetussen vandaan halen.

Nou, dankzij de pagina: http://www.vetmed.uni-muenchen.de/anat1/english/2002_ck1.pdf kunnen we goed volgen wat er allemaal in Promiss' haar buik voor wonderlijks aan het gebeuren is. De foto's op deze pagina zijn nog vele malen duidelijker als die wij de afgelopen weken geplaatst hebben. Oordeel zelf maar, is dit wonderlijk of niet?

Promiss is nu dus 44 dagen zwanger, haar ongeboren kittens zijn op dit moment zo'n 59-94 mm groot. Dit is uiteraard van het ras afhankelijk. De Brits Korthaar behoort niet tot de grote rassen, dat is bijvoorbeeld een Maine Coon. Wij houden voor Promiss maar aan dat ze iets onder het gemiddelde zit, haar kittens zullen dus nu een centimeter of 6 à 7 groot zijn (of moet ik zeggen klein). Ik denk dat een huiskat tot het gemiddelde behoort.

Promiss begint sinds vorige week een echte dikke buik te krijgen. Dit zal nu snel gaan. De kittens zijn helemaal gevormd en hoeven nu alleen nog maar te groeien. Promiss komt 's nachts altijd lekker bij ons op bed of vlak ernaast slapen. Ik leg dan mijn handen om haar buik... spannend hoor want binnenkort hoop ik de kittens te kunnen voelen. En dat? Dat is écht geweldig!

                                3 mei 2007

48 dagen vandaag! Vanaf dag 48 (de foetussen zijn nu 65-125 mm) is de pigmentatie van de haartjes ook zichtbaar. Promiss verwacht dit keer blauwe bolletjes, ondanks dat zijzelf lilac van kleur is. Pappa Bodhi draagt namelijk alleen maar blauw. Door de eenzijdige inbreng van het dominante blauw van Bodhi zullen alle kittens straks blauw van kleur zijn. Dit in tegenstelling tot vorig jaar toen met pappa Athos kans was op beide kleuren. Er werden toen 2 blauwe en 2 lilacjes geboren.

Promiss is rond 22 mei uitgerekend, ervan uitgaande dat zij net zo lang zal dragen als de vorige keer. Ze is destijds bevallen op dag 67. De draagtijd van een poes ligt tussen de 60 en 70 dagen (ca. 9 weken).

                                                                8 mei 2007

53 dagen zwanger. Sinds enkele dagen kunnen we de kittens zien bewegen in de buik van Promiss !! Overal in haar buik zie je dan bewegende bobbels, héél erg leuk om naar te kijken en soms zitten we minutenlang naar haar buik te staren. De bobbels zijn voornamelijk goed te zien als Promiss ergens ligt te slapen, dan worden de kleintjes als het ware 'wakker'. Als Promiss zo haar dingetjes aan het doen is overdag zie je amper beweging, want dan worden de kittens door haar bewegingen in slaap gewiegd. 

Promiss zoekt overal naar een geschikt 'nestje'. Ieder hoekje van ons huis wordt de laatste tijd grondig geinspecteerd en ook de vertrouwde bevallingskist wordt regelmatig bezocht door de aanstaande mamma. Ze is er wel klaar voor en ligt graag te slapen/spelen op het babykleedje met de speeltjes bovenin. Dit kleedje is trouwens bij alle Britjes favoriet en erg leuk speelgoed!

                                                            13 mei 2007

Tenslotte zijn we bij het eindstadium van onze poezen zwangerschap aangekomen. Ons toekomstig moedertje Promiss is vanavond precies 58 dagen in verwachting. Dit is het stadium, vlak voor geboorte. Alle organen zijn voldoende volgroeid om de foetus levensvatbaar te maken. Een normale bevalling vindt plaats, tussen dag 59 en dag 69 geteld 24 uur ná de eerste dekking. Voor dag 59 zullen kittens nog niet levensvatbaar genoeg zijn om te overleven zonder speciale medische hulp. Meestal bevalt een poes zo rond dag 64.

Jullie zullen begrijpen dat we vanaf een paar dagen daarvoor al helemaal in de startblokken zullen zitten en Promiss geen minuut meer uit het oog verliezen. Vorig jaar dacht Promiss er duidelijk anders over, ze bleef vrolijk door het huis huppelen en leek aan bevallen helemaal niet te denken tot dag 68 was aangebroken.

                                                            15 mei 2007

60 dagen! Vandaag hebben de baby's van Promiss volgens mij een klein feestje in haar buik, want ze zijn bijzonder actief op deze dinsdag! En gisteren waren ze ook al zo druk. Overal in haar dikke buik zie ik de bobbels verschijnen, alsof ze aan het voetballen zijn samen!

Het gaat best goed met onze zwangere schat, ze loopt (lees: waggelt) óveral achter me aan en ze laat me geen seconde meer alleen. Ze krijgt elke dag wat extra's te eten en dat laat madam zich maar al te goed smaken, het bordje is daarna hartstikke schoon. Haar lievelingsmaaltje is zalm.

Heb gisterenmorgen nog een leuke foto van onze zwangere dame gemaakt die hierboven te zien is. Ze ligt graag op haar zij of rug nu zij hoogzwanger is. Áls ze al wat rondloopt, dan stort zij zich al snel ter aarde om effe uit te rusten, ze begint het nu langzamerhand wel zwaar te krijgen hoor... Vanaf vandaag laat ik Promiss niet langer als een uurtje meer alleen en 's nachts zetten we om de 2-3 uur de wekker om te checken hoe het met haar is.

                                                                    19 mei 2007

Dag 64 vandaag. Promiss is nog steeds de (bolle) rust zelve! Geen veranderingen op dat gebied dus. Maar er hebben zich wel andere, opmerkelijke gebeurtenissen voor gedaan hier in huize Liesbrit!!

Donderdag werd onze Ysabeau EINDELIJK krols!!! Daar wachten we al máánden op. In precíes datzelfde uur werd ook onze Anouk krols wat toch wel zéér bijzonder is. Ysabeau is een echte laatbloeier en heeft nog geen poezenpil gehad in haar leven, Anouk daarentegen is zeer stabiel in haar krols worden. Voor het vierde achtereenvolgende jaar wordt zij precies in dezelfde periode krols. Beide dames hebben een heel speciale band, vooral nadat zij vorig jaar samen zwanger waren en moederlijk samen de in totaal 7 kittens hebben verzorgd en opgevoed. Er zaten toen 8 dagen tussen de krolsheid van Anouk en Ysabeau. Anouk was eerst en kreeg op 6 augustus 3 kindjes. Ysabeau is op 14 augustus bevallen van 4 katertjes.

Het gaat goed met beide dames en ze genieten van hun logeerpartijtje bij de katers Valentijn en Freddie. Het is een beetje afhankelijk van Promiss wanneer ik de dames weer kan gaan ophalen. Het liefste zo kort mogelijk natuurlijk want het is heel raar ineens 2 poezen minder in huis te hebben en we missen de meisjes heel erg!

                                                                    21 mei 2007

Rustige dagen en nachten achter de rug. Gisteren heeft Promiss zelfs lekker een tijdje in de zon in de kattenren gelegen, een plek waar ze sinds ze hoogzwanger is niet meer geweest was.

Vandaag alweer dag 66! Elk uur wordt het nu spannender!!! Promiss ligt het liefste op haar rug omdat op haar buik liggen niet meer zo makkelijk is met die enórm dikke buik.

_________________________________________________________________________

En dan nog even iets geheel anders: Vorig jaar hebben we 2 zieke katjes financieel geadopteerd van de stichting  FIV-FeLV: de moederpoes Minneke en haar kitten-katertje Manneke. Manneke, de kleine belhamel van Stichting FIV-FeLV, is onlangs gecastreerd. Hij werd iets te vrijpostig en te macho. Van zijn moeder Minneke had hij de onhebbelijke gewoonte overgenomen soortgenoten een pets te verkopen als iets hem niet zint. Die chagrijnigheid naar andere dieren maar ook naar mensen toe is hij nu kwijt. Zijn verzorgers mogen hem nu aaien, optillen en meneertje gaat zelfs spinnen!! Natuurlijk ziet hij zijn verzorgers als wandelende etensbakken, maar goed, hij is nu een blije je-weet-wel-kater en daar gaat het om! Manneke is goed uit de narcose gekomen, gelukkig niet ziek geworden ondanks zijn verminderde weerstand door de kattenaids. Ook moedertje Minneke doet het goed. Het is een echt meisje: als iets haar niet bevalt deelt ze een klap uit. Naar haar verzorgers toe is ze erg lief. Het gaat prima met het gezinnetje!Helpt u mee moeder en zoontje te verzorgen? Kijk op de adoptiepagina van de Stichting FIV-FeLV. Van ieder kitten wat wij elders plaatsen doneren we aan de stichting want het werk wat de vele vrijwilligers van deze stichting verrichten voor al deze kansarme katjes is in één woord: fantástisch! Niet iedere kat heeft het zo goed als die van ons... En laten we eerlijk zijn, ze verdienen toch allemáál een goed leven? Bij deze stichting krijgen ze die kans optimaal.

                                                            22 mei 2007

Vannacht is onze Promiss bevallen van 5 blauwe bolletjes! Zo rond middernacht begonnen haar weeën en om 03:11 uur kwam het eerste kitten ter wereld met een gewicht van 102 gram. Om 03:24 uur werd nummertje 2 geboren die een gewichtje had van 109 gram. Promiss nam effe adempauze en om 04:20 uur werd er een derde kitten geboren wat 84 gram weegt. Een vierde baby kwam een klein uurtje later om 05:15 uur en de laatste om 05:58, zij wegen 87 en 98 gram.

Het gaat goed met mamma Promiss en ze geniet met volle teugen van haar 5-ling! Eindelijk heeft ze weer eigen baby's waarmee ze lekker kan tutten en die ze naar hartelust kan wassen!

De oplettende lezer begrijpt dat Ron en ik dus een complete nacht overgeslagen hebben... Zodoende dat deze update effe geduurd heeft. We hebben wel alle toekomstige pleegouders al héél erg vroeg vanmorgen het vrolijke nieuws verteld. De kittencam zetten we waarschijnlijk morgen op, want vanavond willen de poezenvroedvrouw-en man maar één ding: SLAPEN.... De bevallingskist staat naast ons bed, dus zo kunnen we alles mooi in de gaten houden.

                                                            23 mei 2007

De kittencam is geïnstalleerd! Onder het menu links is een mogelijkheid naar de kittencam te gaan en staat een uitleg wat je evt. moet installeren mocht er geen beeld verschijnen.

Promiss is behoorlijk onrustig geweest vannacht. Onze Ysabeau is namelijk terug van haar verloofde Freddie en nog behoorlijk krols. Ysabeau loopt zodoende nogal vaak al "zingend" door het huis en dat vreemde, doordringende geluid maakte Promiss erg onrustig. Vannacht probeerde ze dan ook een paar keer met haar kittens te gaan slepen om elders een plekje voor ze te zoeken. Aangezien wij haar nauwlettend in de gaten houden, heb ik al haar pogingen in de kiem kunnen smoren. Zulke sleeppartijtjes zijn namelijk best gevaarlijk voor de pasgeboren mopjes! We hebben nu een zachte fleecemand in de bevallingskist gezet, deze mand is erg geliefd bij onze poezen als zij moeder zijn. Zo ook Promiss! Sinds de mand in de kist staat is ze rustig en heeft ze niet meer geprobeerd een kitten te 'kidnappen'.

                                                            25 mei 2007

Een zwarte dag. Gisterenavond is een van de vijf kittens plotseling overleden...onze laatstgeborene. 2 dagen achter elkaar groeide hij goed, ook overdag leek er geen vuiltje aan de lucht en ineens, vlak voor het dagelijkse weegritueel zagen we dat hij niet meer leefde. Hij moet vlak daarvoor overleden zijn... Hij bleek die dag ook 8 gram afgevallen te zijn dus er is duidelijk iets mis met hem geweest... We kunnen amper uitdrukken in woorden wat dit met ons heeft gedaan en nog steeds doet. Je wéét dat zoiets kan gebeuren en tóch, toch is het verdriet is enórm... Vaak zeggen Ron en ik tegen elkaar hoeveel geluk we tot nu toe met onze kittens hebben gehad waardoor de kans dat ook ons het noodlot ooit zal treffen alleen maar toe kan nemen. Soms is een kitten gewoon niet in orde, zijn maag of darmstelsel niet oke wat tot de dood kan leiden. Verschríkkelijk! We zijn er kapot van. En daarbij denken we niet alleen aan onszelf, maar vooral aan het fijne gezin wat zich nu niet meer kan verheugen op een blauw bolletje straks. Sorry lieve mensen dat het niet zo heeft mogen zijn...

Zodoende dat we de kittencam even uit hebben staan.

                                                        26 mei 2007

De reacties per mail en via het gastenboek zijn overweldigend en vooral hartverwarmend! Iedereen hartelijk dank voor jullie medeleven! Geeft ons een fijn gevoel!

We geven in het begin de kittens altijd de namen 1 of... en dan het aantal uit het nest, in dit geval dus 1 of 5, 2 of 5, 3 of 5, 4 of en 5 of 5. Omdat het katertje wat als vijfde geboren is, helaas overleden is houden we toch, uit eerbetoon naar hem, toch deze namen aan. Gelukkig gaat het goed met de andere 4 bolletjes en zoals jullie wel al in het groeischema hieronder hebben kunnen zien, waren ze gisterenavond allemaal lekker gegroeid. Een van de kleintjes is zijn navelstreng al verloren. Promiss voelt zich prima en verzorgd haar kroost vol overgave.

                                                          30 mei 2007

Éindelijk weer eens een update. Het heeft even geduurd eer ik er weer de moed voor had... Want na het overlijden van ons jongste kittentje beheerst de bezorgdheid en het verdriet mij enigszins. Ik had zelfs geen zin om foto's te maken, terwijl normaliter onze kittens de meeste gefotografeerde baby's ter wereld zijn! Het zal er wel mee te maken hebben dat je weet dat er dan maar 4 bolletjes op de foto's staan en dat het dan pas 'echt' lijkt dat we er eentje verloren zijn.

God zij dank gaat het met de andere 4 bolletjes goed! Ze groeien prima en omdat ik nu zo bezorgd ben, weeg ik om de 12 uur om te kijken hoe het met hen gaat. Als ze nog zo klein zijn, dan is dat zo'n beetje de voornaamste maatstaf die je hebt. Maar het gaat dus lekker met het viertal en één van de kleintjes had gisteren de oogjes al open, althans een oogje! Dat is super vroeg met net 7 dagen! Het is 2 of 5 die kennelijk zo'n haast heeft om de wereld om zich heen te willen bekijken. Het ziet er heel schattig uit en ik was héél gelukkig dat ik hem in de oogjes kon kijken.

                                                            2 juni 2007

Álle oogjes en oortjes zijn nu open van de kleintjes en dat ziet altijd zó ontzettend lief uit. Vier paar blauwe kijkers kijken ons onbevangen aan en alles is spannend en nieuw wat ze zien. De navelstrengetjes zijn ook verdwenen, maar 2 hebben we niet terug kunnen vinden. Normaliter bewaren we die. Waarschijnlijk heeft mamma Promiss gedacht dat het een nieuw soort snoepje was en heeft ze het op gesmikkeld...

Onze kleine Inneke is krols geweest de afgelopen week en dat was wel lachen. Miauwen kan ze nog niet zo goed en het geluid wat zij produceerde leek meer op het geluid van een jonge puppy! Ze had het er maar moeilijk mee hoor, álles kreeg een kopje van haar: de planten, de tafelpoot, mijn benen en álle andere Britjes vanzelfsprekend. Vooral onze Snoopy had haar voorkeur, ze was al helemaal verliefd op hem maar tijdens die krolse dagen wel in het bijzonder! 

De nacht dat de kittens van onze Promiss ter wereld kwamen, zag Inneke voor het eerst van haar leventje kittens. Hieronder een leuke foto van die nacht. Je ziet haar echt kijken van: Huuuuuuu???

                                                                5 juni 2007

Het worden al heerlijke dikke bolletjes, die 4 kittens van ons! Vandaag zijn ze alweer precies 2 weken op deze wereld. Eentje is nu al heel slim en heeft ontdekt dat je ook via de rug van mamma kunt drinken en dat je dan niet zoveel last hebt van je nestgenootjes tijdens het eten. Scheelt weer een hoop 'ellebogenwerk', want wie denkt dat het drinken op een rijtje bij mamma er heel erg vredig aan toe gaat, heeft het toch écht mis...!

 

De meeste tijd liggen de kittens toch nog lekker te slapen en dat zien we graag, want slapen = groeien! Kittens kruipen dan lekker knus tegen elkaar aan, want ze kunnen zichzelf nog niet warm houden.

                                                            7 juni 2007

Onze poes Anouk is weer krols! We hadden al een vermoeden dat er de vorige keer geen dekking had plaatsgevonden, want net toen ze een beetje aan Valentijn en haar nieuwe omgeving begon te wennen was haar krolsheid over. Dat kan wel eens gebeuren. Maar gisteren is Anouk opnieuw gaan logeren in het gezellige Goes bij haar verloofde Valentijn !

Ze herkende Valentijn en zijn knusse kamer metéén. Van wennen was dit keer geen sprake want inmiddels is onze schat tot over haar oren verliefd op die knappe man, zou je ook niet?

                                                                10 juni 2007

Anouk is weer terug van haar logeerpartijtje en voelt zich alweer helemaal thuis. Onze Snoopy is altijd een beetje overstuur als Anouk bij een vreemde kater is geweest, Anouk ruikt namelijk helemaal naar Valentijn... Snoopy beschouwt Anouk echt als 'zijn' vrouwtje!

De 4 kittens van onze Promiss leren elke dag een beetje meer, ze lopen al een beetje rond in de kist, kunnen zich al wat wassen en spelen al samen. Morgen verhuizen we de kleintjes van de bevallingskist op de slaapkamer naar de bench in onze woonkeuken. Lekker midden in het dagelijkse leven! In de ruime bench komen dan weer die lekkere kitten slaapmandjes te staan, het kittenkrabpaaltje en natuurlijk een hele hoop speelgoed! Voor mamma Promiss altijd even een dagje wennen.

Vanzelfsprekend verhuisd ook de kittencam met hen mee, het kan alleen een dagje duren eer die geïnstalleerd is. Morgenavond zal het weer allemaal functioneren.

                                                                12 juni 2007

De verhuizing is achter de rug. Promiss moet er dit keer wel erg aan wennen, iets waar ze vorig jaar totaal geen last van had. Overdag ging het super, maar 's nachts bedacht ze zich ineens dat de bolletjes boven op de slaapkamer toch ook wel een erg lekker plekje hadden. Even goed in de gaten houden dus. Meestal gaat zoiets vanzelf over.

De kittens zelf vinden het práchtig allemaal en ze kijken hun ogen uit. Eentje hing gisteren al in het kitten krabpaaltje, maar dat kon mamma Promiss beslist niet waarderen en zij haalde het mopje metéén weg daar. De kittenmandjes worden al driftig gebruikt en zijn door het viertal goedgekeurd!

                                                            14 juni 2007

De rust bij mamma Promiss is weer ruimschoots terug gekeerd, het slepen is tot 2 (voltooide) pogingen beperkt gebleven. Wij kennen onze Promiss door en door en we voelen goed aan wat we kunnen doen om haar een veilig gevoel te geven. Haar kittens groeien als kooltjes, Promiss vind de bench gewéldig, ze ligt meer bij haar baby's als toen ze nog in de kist zaten en zodoende kan er ook heel vaak en vooral veel bij mamma gedronken worden!

 

De kleintjes lopen al de hele bench door (althans als ze niet úren liggen te snurken) hun kleine staartjes steken dan als antennes in de lucht, dat ziet er zó lief uit! Ze mogen van Promiss ook in het krabpaaltje gaan hangen, dat is nu oke. Al het speelgoed vinden ze het einde en het knuffelen door ons wordt nu al met luid gespin beantwoord!

De kittencam staat best laag opgesteld en wel op 'kittenhoogte' zoals hierboven goed te zien is. Hierdoor lijken de mini-kittens soms wel reuzenbaby's en kruipen ze zo nu en dan haast ín de camera wat er dan hilarisch uitziet!

                                                               15 juni 2007

Yippie!! Onze Ysabeau is zwanger! Vandaag precies 28 dagen. We wisten het wel al langer maar zoals altijd wachten we dan nog even om ervoor te zorgen dat niet alleen de wens de vader van de gedachte is. Als alles goed mag blijven gaan, dan verwachten we haar baby's deze zomer rond 21 juli !! Ondertussen geniet ons meisje van het zonnetje buiten en vertoeft zij veel in de kattenren, vrijwel altijd samen met haar grote vriendin Anouk. Vorige zomer waren die twee samen zwanger en we hopen dat dit deze keer weer het geval is. Bij Anouk is alles nog te pril om uitspraken te doen want zij is nog maar pas vanaf afgelopen zondag terug van haar uitstapje naar verloofde Valentijn.

Bij de kittens van onze Promiss kunnen we de eerste snijtandjes al goed door zien komen. Volgende week zullen de hoektanden en de kiesjes volgen. Ze gaan steeds meer door de bench heen wandelen en dat gaat elke dag een beetje beter. Valt niet mee hoor dat lopen, daar krijg je slaap van! En heel erg lui, kijk maar hieronder...

Omdat Promiss zo onvoorstelbaar vaak naar haar baby's toe gaat en ze laat drinken, hebben ze tussen deze maaltijden van de melkbar weinig zin om eens iets anders te proberen. Logisch als je geen honger hebt. Ze hebben allemaal wel al van de pap geproefd en waren er in ieder geval niet vies van.

                                                            17 juni 2007

Eergisteren zagen we het voor het eerst en nu zien we het íedere dag: KITTEN-LASAGNE !!

Het viertal slaapt het liefst samen in één mandje!! Zal ons benieuwen tot welke leeftijd dit blijft lukken want de 4 meisjes groeien en groeien iedere dag lekker door. Ze zitten nu alle 4 ruim boven de 400 gram! Volgende week krijgen ze hun eerste wormkuurtje.

                                                            20 juni 2007

4 weken zijn onze mini-dames nu. Ze blijven zich maar samen in een mandje proppen!!

En als ze niet in de mandjes liggen, liggen ze wel samen in het kattenbakje te snurken, da's kennelijk ook comfortabel...Vanochtend lag het eerste drolletje al in de kattenbak, dus die lol zal er snel vanaf gaan.

Vanavond komen de eerste pleegouders op kraamvisite, dus één van de meiden heeft straks een échte naam!

Onze Ysabeau is vandaag precies 33 dagen zwanger, precies op de helft zeg maar. Haar buikje is al lekker bol en ze ligt heel veel  te slapen in de kattenren. Ook onze Anouk slaapt heel erg veel, dus dat zou weleens een heel goed teken kunnen zijn???? Onze kleine Inneke is alwéér krols, dus dat wordt toch de poezenpil voorlopig. Inneke is nog lang niet klaar om mamma te worden, ze is pas 8,5 maand. We willen haar eerst begin 2008 laten testen op alle mogelijke zaken en dan zou het wel kunnen. We hebben wel al een knappe verloofde voor haar gevonden! Het is een prachtige shaded silver kater die het gen voor golden draagt én het gen voor langhaar!! Dus haar toekomstige baby's zouden dan silver én golden shaded kunnen zijn met 50 % kans op halflanghaartjes. En dat was nou precíes wat we voor haar zochten.

                                                                22 juni 2007

Dit meisje is EMILY, onze eerstgeborene!

Emily gaat straks bij Sjoerd en Marthe in Maastricht wonen. Daar woont ook haar lilac halfbroertje Beertje Ollie en het mooie Voskonijn Mimi. Het blauw van Emily en het lilac van Ollie zal straks samen mooi kleuren! Emily draagt een zwart halsbandje.

Zondag komen de volgende baasjes op kraamvisite en zal er weer een van de dames een naam krijgen!

                                                            23 juni 2007

Poezen en katers zijn net mensen dus óók bij katten komt het voor dat het soms niet meteen lukt om zwanger te raken. Zelfs bij onze opperpoes Anouk die toch al 3 nestjes heeft groot gebracht.

Onze Anouk werd gisteren hartstikke krols, wat dus betekent dat ze niet heeft opgenomen tijdens haar logeerpartijtje bij Valentijn 2 weken geleden. Zoals we al zo vaak op onze website hebben geschreven is de natuur ondoorgrondelijk en niet te voorspellen. Daarom is het steeds weer erg spannend en afwachten wanneer en óf we wel kittens mogen verwachten. Dit keer is het niet gelukt. Jammer! Voorlopig gaat onze Noekiepoekie aan de poezenpil, samen met Inneke. Krols zijn kost extreem veel energie, een poes eet dan maar weinig en heeft alleen maar oog voor de kater. We geven onze schat om te beginnen eerst eens 'n aantal maanden lekker veel rust.

Met onze Ysabeau gaat het super, ze wordt elke dag dikker en meer zwanger! Bij haar is dat heel goed te zien omdat het in principe een slanke dame is. Ze draagt echt rondom, heeft nu een hele brede rug en ligt zowat de hele dag lekker te slapen. Alleen voor een knuffel, wat lekkers te eten en de kattenbak wil ze nog wel even wakker worden. Vandaag is ze precies 36 dagen in verwachting.

                                                            25 juni 2007

En dit mopje is ELDERIEKJE, afgekort: Dirkje!

Het is Promiss haar tweede kindje bij de geboorte. Dit schatje gaat straks bij Jack en Veronique en de meisjes Maryse en Bibi in Venray wonen én bij Bolleke Balou, haar lilac halfbroertje van ruim 7 kilo!! Tot nu toe staat dit dametje bovenaan in het groeischema dus dat wordt 'dikke' pret straks voor Dirkje! Elderiekje draagt geen halsbandje.

                                                                27 juni 2007

Alle vier op een rijtje en kijkend naar de camera!! Wauw, wat een mazzel dat me dit gelukt is!! Zo zien jullie ons viertal eens op één foto. Van links naar rechts: 4 of 5, Emily, Elderiekje en 3 of 5.

                           

                                                                 28 juni 2007

Ons eerste nestje in 2004 bestond uit 4 lieve katertjes waarvan er 2 gezellig hier bij ons zijn blijven wonen. Een van deze katertjes, Cisko, was al enkele weken niet in orde want hij had behoorlijk veel last van zijn blaas. Na 2 antibiotoca kuurtjes ging het maar niet over. Afgelopen maandag hebben we röntgenfoto's laten maken van zijn nieren en zijn blaas. Op de foto's waren in de blaasstreek 2 'bolletjes' te zien. Zodoende dat hij gisterenmorgen vroeg een kijkoperatie heeft gehad. Hierbij bleek dat 2 blaasstenen de boosdoeners waren, kleine platte steentjes die opgebouwd zijn uit allerlei kristallen dus héél erg ruw en grof. Cisko is meteen geopereerd en hij is nu gelukkig van deze gemene steentjes verlost! Op dit moment is ons ventje herstellende van deze operatie en het gaat al best goed met hem. Hij wandelt alweer wat rond en hij eet en drinkt goed.   

                                                

Hierboven een foto van patiënt Cisko met onze Promiss, samen wang aan wang!

                                                            29 juni 2007

Omdat het nog even duurt eer de laatste baasjes op kraamvisite kunnen komen, willen we deze 2 meisjes toch ook alvast aan jullie voorstellen.

Op de foto met het mandje ligt het derde kindje van Promiss (ze draagt een fijn zwart/wit gestreept halsbandje) en links zit dochtertje nummertje 4 (zij draagt een breed zwart/wit gestreept halsbandje). Dit heerlijke tweetal gaat straks ENYA en EIRINN heten. We weten op dit moment alleen nog niet wie nu precies welke naam gaat krijgen. Dat beslissen Matje en Petra samen met hun zoontje Stijn, want zij adopteren straks deze 2 scheetjes! Enya en Eirinn mogen dus straks met z'n tweetjes de boel op z'n kop gaan zetten in Oirsbeek!

'Eirinn' is de vrouwelijke vorm van Eireann, wat weer afstamt van Eire, wat Ierland betekent. Iedereen die wel eens puzzelt, zal dit bekend voorkomen.
'Enya' betekent klein vuur en wordt officieel geschreven als 'Eithne'

                                                                2 juli 2007

Met onze patiënt Cisko gaat het best goed. Hij zit de komende weken wel nog aan de antibiotica om evt. infecties te voorkomen. Maar hij eet en drinkt weer goed en dat is altijd een goed teken!!

Onze zwangere Ysabeau voelt zich top! Ze is vandaag alweer 45 dagen in verwachting en haar buikje groeit lekker. Ze zou het liefste dag en nacht in de kattenren of op ons dakterras slapen, maar dat vinden we vanzelfsprekend niet goed. Eenmaal binnen slaapt ze het liefste op de koele badkamervloer.

De kittens van Promiss vind Ysabeau  héél 'eng' en ze rent keíhard voorbij als zij ze ziet... meestal luid blazend...! Hahaha we kennen dit gedrag van Ysabeau inmiddels wel en weten ook dat dit straks helemaal verdwijnt als de kleintjes wat groter zijn en zij lekker met hen kan spelen.

                                                                  4 juli 2007

Met de kleine bolletjes van Promiss gaat het prima. Ze lopen inmiddels vrij door de keuken en ze vinden het allemaal súper spannend! Hierdoor zullen ze nog maar weinig in beeld van de kittencam verschijnen. Er is ook zóveel te ontdekken overal! Onze woonkeuken transformeren we in deze tijd altijd om tot één grote kittenspeeltuin! Ze zijn alle 4 perfect zindelijk en eten allemaal goed zelfstandig. Het liefste eten ze kittenbrokjes, hard of geweld, dat maakt ze niet veel uit, al wil Emily ook graag met de extra hapjes van mamma Promiss mee smikkelen. 4 of 5 eet het liefste Gourmet mousse met niertjes....(eeeeeks) het is maar wat je lekker vind. Deze week zijn de kleintjes voor de tweede keer ontwormd. We hebben al veel mensen op bezoek gehad maar we verwachten nog heel erg veel meer kraamvisite deze week. Ook 'oma' komt helemaal uit Arnhem een kijkje nemen, de fokster van onze Promiss en de eigenaresse van kater-pappa Bodhi.

De kennismaking met de andere Britjes gaat prima. Vooral onze katers zijn dol op de kleintjes! Onze poezen is een ander verhaal. Over Ysabeau hadden we al verteld, Anouk is het liefste boven als Promiss baby's heeft en kleine Inneke staat alles vaak van een afstandje te bekijken, zij vind die ukkies maar wát interessant maar tevens ook wel eng...ze is er nog niet helemaal uit laten we maar zeggen.

                                                              6 juli 2007

We wegen de kleintjes nu al een tijdje nog maar om de dag. Slapen doen ze het liefste samen op de grote stoel die voor de bench staat (zie foto).

 
De stofzuiger vonden ze in het begin grúwelijk ENGGGGGG.... Niet toen ze nog in de bench zaten maar wel nu ze vrij rond mogen lopen. Gelukkig begint het 'monster' een beetje te wennen voor de meisjes en stelt mamma Promiss ze zo nu en dan gerust door aan hen te demonstreren dat er niks aan het handje is. Ze loopt dan heel kalm door de keuken terwijl ik aan het stofzuigen ben. En....als ik klaar ben met stofzuigen en ik trek de stekker uit het stopcontact, dan komen ze álle vier heel snel naar me toe gerend en kruipen ze acuut bij me op schoot...alsof ze me willen vertellen wat ze toch al niet allemaal voor verschrikkelijks meegemaakt hebben tijdens het stofzuigen, misschien is het wel troost zoeken of zoiets? Ik weet het eerlijk gezegd niet maar dit gedrag is zóóóó onvoorstelbaar lieffff!!!!

                                                            9 juli 2007

De karakters van de kittens worden nu steeds duidelijker. Vooral Emily en Enya blijken een haantje de voorste te zijn. De rest is wat voorzichtiger, Eirinn is een hele brave meid en met name Dirkje is er eentje die de kat uit de boom kijkt. Enya en Eirinn kunnen al héél hoog springen, we denken niet dat de plank die de bijkeuken afscheid van de keuken nog lang stand zal houden. Spinnen kunnen ze al alle 4 als we ze lekker knuffelen en ze vinden het heerlijk als we ze over hun buikje kriebelen en ze rollen dan helemaal op hun ruggetje zodat we er beter bij kunnen.

Eten, het liefst samen met mamma, is een hobby die ze van hun moeder hebben geërfd!!

Onze zwangere schat Ysabeau is inmiddels 52 dagen zwanger en wordt met de dag boller, het gaat nu heel erg rap! Ze heeft het afgelopen weekend genoten van de zon, want de rest van de afgelopen week hebben we haar binnen gehouden door het extreem slechte weer. Ze wordt dan wel een beetje chagrijnig...

                                                            11 juli 2007

Met onze kater Cisko, die 27 juni een blaasoperatie heeft moeten ondergaan, gaat het erg goed!! Hij gaat weer lekker naar buiten toe en ontdekte daar als eerste het nieuwe trapje wat we in de kattenren hebben staan. Samen met zijn broertje Chako heeft hij lekker kunnen spelen!

Van de lieve kittenbaasjes van onze Ashley & Delsin van Liesbrit en Romy kregen we een heel leuk kittenmandje toen zij vorige week op kraamvisite kwamen. Dit mandje is behoorlijk favoriet bij de kittens en ze liggen er graag met z'n viertjes in te slapen.

Onze Ysabeau is vandaag 54 dagen zwanger!

                                                                13 juli 2007

Woensdagmiddag zijn onze "Hof fotografen" Hennie en Marcel met hun beide kinderen weer op kraamvisite geweest en het was weer dikke pret! Zij hebben onderstaande bewerking van hun foto's gemaakt. Wij vonden deze zó mooi dat we jullie dit niet wilden onthouden.

Ysabeau haar buik groeit langzaam maar zeker door. Vandaag zit zij alweer op dag 56 van haar zwangerschap. De laatste loodjes wegen het zwaarst...ze begint het dan ook écht lastig te vinden allemaal en kan nog maar nét haar kontje wassen. De baby's in haar buik kunnen we inmiddels heel goed zien bewegen! Dat is elke keer zooooo machtig mooi om te zien! Allemaal bobbels die dansen door haar buik. Juist door het lange haar van Ysabeau zie je deze bewegingen bij haar des te beter. Ze zijn soms superdruk, maar ze moeten nog een hele tijd lekker in mamma's buik blijven zitten hoor! Nog effe flink doorgroeien, zodat wij en de wereld jullie straks gezond en wel mogen begroeten. Nog een dag of 10?

                                                               

                                                        16 juli 2007

Hiep hiep HOERA !!! Mamma Promiss is jarig vandaag en zij wordt 3 jaar!

Een mooie dag om haar vier kleine meisjes eens één voor één aan jullie voor te stellen, in volgorde van geboorte:

Dit is onze EMILY van Liesbrit :

Emily is het meest ondernemendste dametje van het viertal. Het is een heel gezellig en bijdehand moppie dat álles, maar dan ook alles als eerste ontdekt! Óveral klimt ze op of in. Ze heeft het er maar druk mee! Emily heeft een heel vriendelijk karakter en we hoeven maar naar haar te wijzen en ze begint al te spinnen! Emily is bovendien een 'alleseter' en vind gewoon alles lekker wat op een schoteltje ligt en binnen haar bereik komt. En van de ene op de andere seconde is Emily moe, ze valt dan op de meest maffe plekjes en houdingen als een blok in slaap!

Hieronder onze ELDERIEKJE DIRKJE van Liesbrit:

Dirkje is wat voorzichtiger in alles en laat liever haar zusjes voorgaan. Maar daarna kan zij er ook wat van hoor! Dirkje is een lieve meid die heel erg aan haar mamma hangt. Wanneer Promiss haar typische moedergeluidjes laat horen, dan is Elderiekje de eerste die hier gehoor aan geeft, een echt mamma's kindje! Dirkje is het meest blauw van vachtkleur. Zij eet als de beste, het liefste harde kittenbrokjes maar zij ligt ook graag op de eerste rang aan de melkbar van mamma! Zij staat al lange tijd bovenaan ons groeischema van de E-tjes.

En dit is onze ENYA EITHNE van Liesbrit:

Enya is een lekker pittig ding en zij ligt graag op haar ruggetje de wereld om zich heen te bekijken. Enya is het lichtste qua vachtkleur van het viertal. Kriebelen op d'r buikje is iets waar ze dól op is en dan gaat ze heel gezellig miauwen want Enya is een echte kletskous! In haar ontdekkingstocht door ons huis wordt zij meestal begeleidt door Emily. Slapen doet ze echter het liefste bij Eirinn, haar lieve zusje waar ze straks mee samen mag blijven. Enya doet er alles aan om nog zo vaak mogelijk bij mamma Promiss te kunnen drinken maar gewelde kittenbrokjes lust zij ook heel erg graag!

En als laatste werd op 22 mei 2207 onze EIRINN van Liesbrit geboren:

Eirinn lijkt best wel veel op Emily qua uiterlijk al is ze wel een stuk kleiner. Qua karakter is zij anders, Eirinn is met zekerheid de braafste (in hoeverre je dit überhaupt van een kitten kan zeggen natuurlijk! Hahahaha ) en kruipt heel graag bij ons op schoot om daar een dutje te doen. Eirinn volgt ons in alles wat we doen, ze is graag overal bij, zelfs tijdens het eten aan de keukentafel komt ze naast ons liggen op een van de stoelen. Eirinn is de kleinste en de lichtste van de 4-ling, ze eet prima, maar ze is gewoon wat kleiner van lichaamsbouw. Gewelde brokjes is haar favoriete eten.

Onze zwangere schat Ysabeau zit vandaag al op dag 59 van haar zwangerschap. Ze heeft genóten dit weekend van het extreem warme weer, voor onze Ysabeau kan het niet warm genoeg zijn als zij zwanger is. Dit was vorig jaar al net zo. Als alle andere Britjes binnen de koelte opzoeken, ligt ons 'koninginnetje' languit in de schaduw buiten in de kattenren te slapen. Vanaf morgen, dag 60, is het veilig dat haar baby's geboren zouden kunnen worden. We zien echter veel liever dat ze nog een aantal dagen veilig in mamma's buik blijven zitten. Statistisch bevallen de meeste poezen op dag 64. Vorig jaar is Ysabeau op dag 65 van haar eerste nestje bevallen.

                                                            19 juli 2007

Dag 62 van de zwangerschap van onze Ysabeau vandaag. 's Nachts zetten we steeds om de 2-3 uur de wekker om te kijken hoe het met ons meisje is. Tot nu toe is ze heel relaxed en geen tekenen dat het snel zal beginnen. De bevallingskist staat alweer een tijdje klaar en ook alle bevallingshulpmiddelen liggen binnen handbereik. Vanmorgen was Ysabeau al eens flink de kist aan het doorgraven, echt een teken dat ze haar plekje voor de bevalling aan het uitzoeken is. Haar favoriete mandje staat ook in de kist. Vorig jaar, toen Ysabeau voor de eerste keer moeder is geworden, was dat bewuste mandje de enige plek waarin ze wilde liggen met haar pasgeboren baby's want ze had een wat overdreven beschermend moedergevoel. We zijn heel erg benieuwd hoe Ysabeau dit jaar haar moederschap ervaart.

De kittens van Promiss zijn gisteren voor de derde keer ontwormd want ons schattige viertal is al 8 weken op deze wereld! De eerste 2 keer ontwormen doen wij met een pasta die in het bekje van het kitten wordt gespoten, maar de derde keer krijgen ze een heus pilletje. De pilletjes gingen er best makkelijk in, alleen bij Elderiekje en Emily moest ik het 2 keer doen, want zij spuugden het ding acuut weer uit!

Ontwormen is noodzakelijk bij kittens omdat ze via de moedermelk al besmet worden met spoelwormpjes. Iedere kat heeft deze in zich in een zg. rustfase. Door de zwangerschap worden de wormpjes als het ware 'wakker'. Door te ontwormen krijgen de kittens nergens last van. Ook als de kittens bij hun nieuwe pleegouders gaan wonen moeten ze nog enkele keren ontwormd worden, dit tot ze een half jaar oud zijn. Daarna hoeft het pas weer als ze jarig zijn. Preventief is het goed om een kat 2 maal per jaar te ontwormen. Dan krijgen ze nergens last van.

Aanstaande maandag worden de kittens de eerste keer geënt door onze dierenarts. Het had deze week al gemogen, maar ook een dierenarts heeft zo nu en dan vakantie. Tevens krijgen de kleintjes dan een eerste grondige gezondheidscheck. Dat wordt de eerste keer een autoritje voor de dames! Mamma Promiss mag ook mee om een oogje in het zeil te houden.

                                                                21 juli 2007

64 dagen vandaag!!!! Het wordt spannender en spannender... Ysabeau heeft het best zwaar, ze is nu hoogzwanger en alles gaat dan niet meer zo makkelijk natuurlijk... Het lijkt wel slow motion zo nu en dan. Het liefste slaapt of ligt Ysabeau op een harde, koele ondergrond. Ze zal dus niet snel op een krabpaal, in een mandje of op bed gaan liggen met haar dikke buik. De tegels van de badkamer hebben vaak haar voorkeur.

Ze slaapt héél erg veel de laatste paar dagen en haar baby's gaan dan lekker druk in haar buik tekeer op zulke momenten. Want als mamma slaapt, dan worden de baby's wakker en als mamma wakker is, dan worden ze door haar bewegingen als het ware in slaap gewiegd.

                                                    Tweede verjaardag van onze A-tjes!!!

Vandaag is ons A-nestje jarig!! Het tweede nestje wat hier is geboren van onze poes Anouk en kater Ramses in de zomer van 2005. Zij kreeg destijds maar liefst 7 kittens!!!!!! Hieronder zie je ze in de reismand zitten, alleen Armani kijkt helaas net niet in de camera...

Armani, Amber, Archie, Annamieneke, Abigail, Aagje én Ashley PROFICIAT met jullie 2e verjaardag !!!

                                                            22 juli 2007

Dag 65 vandaag!! Ysabeau neemt zich ruim de tijd dit keer. Tot nu toe alles heel erg rustig.

De kleintjes van Promiss worden dinsdag alweer 9 weken en mogen sinds gisteren ook onze bijkeuken tot hun speelterrein rekenen. Daar staat een gigantisch groot krab-klim-speelmeubel waar ze dól op zijn!! Daar hebben we zolang ook de kittencam op gericht want ze zullen nu wel weer wat vaker in beeld verschijnen.

                                                           24 juli 2007

Dag 67... nog steeds geen nieuws over onze hoogzwangere Ysabeau. We blijven standby en wachten, wachten en wachten tot het zover is! In principe kan ze ons tot en met vrijdag in spanning houden..

Gisteren zijn de E-tjes voor de eerste keer geënt én ook gechipt deze keer. Dat hadden we in het verleden nog niet eerder gedaan. We hebben gekozen voor de nieuwste chip-soort, niet van glas zoals de oudere versies maar van onbreekbaar bioglas. Hierdoor iets kostbaarder, maar wel het állerbeste wat er op dit moment op de markt is want deze nieuwe chips zijn totaal niet meer breekbaar.  Het chippen viel me wel een beetje tegen, als emotioneel mens dan wel te verstaan... De naald waarmee zo'n chip in de schouder van een kitten wordt ingebracht was ákelig groot en dik...Pffffft.... De dames piepten dan ook wel effe toen de chip werd geplaatst, behálve stoere Enya! Die miauwde wel effe toen ze de enting kreeg (piepklein naaldje!) maar NIET toen ze de chip kreeg????

Ik vond het kennelijk toch veel erger dan de kittens zelf, want die waren alles binnen 1 minuut alweer vergeten zodra ze weer lekker thuis waren. Daar begonnen ze meteen te spelen alsof er níks was gebeurd...!! Na een half uurtje gespeeld te hebben werden ze wel héél erg moe, het allereerste autoritje, het chippen, het enten en het lichamelijk onderzoek bij de dierenarts was toch zó spannend dat ze daarna wel 6 uur achter elkaar geslapen hebben!!

Ons dierenartsen echtpaar was zéér dik tevreden over onze meisjes en ze zijn dan ook kerngezond verklaard! De gewichtjes in de groeigrafiek zijn de actuele gewichtjes gewogen bij de dierenarts. Ook mamma Promiss heeft trouwens een chip gekregen, dit om de jaarlijkse HCM testen nog betrouwbaarder te maken.

Het grote krab-klim-speelmeubel in onze bijkeuken is een enórme hit bij het viertal. Ze klimmen al tot in de hoogste regionen zonder problemen! Hieronder een leuke actiefoto met Emily helemaal bovenin en Eirinn in het rondje. In onze bijkeuken staat bovendien een gezellig bankje waar de dames graag op liggen stoeien, op de foto zie je links Dirkje en rechts Enya.

           

Grafiek van de gewichtjes van onze E-tjes

                                                                                   

                                                                                           link naar gastenboek

Vond U ons dagboek leuk om te bekijken?

Dan zouden wij het leuk vinden als U een berichtje achter zou willen laten in ons gastenboek!

 

>> HOME <<