DAGBOEK van ons J-nestje 2008

Onze andere dagboeken kunnen gelezen worden onder 'vorige nestjes' ,

Ons J-nestje werd geboren in de nacht van dinsdag 22 juli 2008

Moeder: Silver Ysabeau van Elsdieck            Vader: Freddie Mercury van de Beverkrul

Kittens: 2 poesjes: Jewel en Jadzia Mimzy  2 katertjes: James Ayrton Beau en Jake

Bijzonderheden: alle 4 de kittens zijn langharig!

_________________________________________________________________________

                                                                22 juli 2008

Het werd zaterdag, zondag, maandag……niks. Maar toen, op dag 66 van haar zwangerschap, rond middernacht begon Ysabeau te draaien in haar mandje, keurig zoals ik had gehoopt in de bevallingskist die al weken voor haar klaarstaat. Daar is ze de vorige keren ook in bevallen en ik wist het wel, dat zou ook haar veilige haventje zijn om dit keer haar kinderen op de wereld te zetten.

Alles ging wel erg moeizaam, ze had veel pijn want het eerste kitten wat zich aandiende lag in een behoorlijke stuit...we zagen alleen maar een klein staartje tevoorschijn komen en het duurde een hele tijd eer Ysabeau de kracht en de moed had om ook goed door te persen als zij persweeën kreeg. Volgens mij hebben wij er meer aan geleden dan Ysabeau want binnen half uur had ze een prachtig katertje op de wereld gezet. Het eerste kitten woog 100 gram, een prachtig gewicht voor een baby-Britje. Het was inmiddels 01:05 uur geworden. Gefascineerd hebben we staan kijken, Ysabeau was meteen een supermoeder, beet de navelstreng door, at de placenta op en likte haar kitten droog.

Kitten nummer 2 liet toen heel erg lang op zich wachten, ondanks dat onze Ysabeau een dik uur heftige weeën had. Na dit voor Ysabeau zeer pijnlijke uur zakte alles ineens weg. Ysabeau kwam uit de kist en ging op haar gemak eten en drinken. Ze ging op haar kontje zitten en keer ons aan met een blik van: 'Kláár!!' We konden echter duidelijk nog kittens in haar buik zien bewegen, dus ze was nog láng niet klaar. Na een minuut of 10 Ysabeau ging weer in de kist liggen bij haar baby en ze ging verder met hem te verzorgen en het kleine wurmpje heeft zo een uur of 2 bij haar liggen drinken. We waren best wel bezorgd, want ondanks dat dit onze elfde bevalling is die we mochten begeleiden, hadden we dit nooit eerder meegemaakt. We hebben nog nooit iemand hoeven bellen voor advies tijdens een bevalling. Maar die heftige en langdurige weeën zonder enig resultaat baarden ons toch zorgen. We hebben dus midden in de nacht onze steun en toeverlaat mentor Maria van cattery "from Roma's Choice" gebeld om te overleggen. Maria was meteen klaarwakker en in het kort kwam ons gesprek er op neer dat we moesten afwachten zo lang als Ysabeau rustig was. Achteraf moeten die heftige en langdurige weeën een vorm van naweeën van het eerste kitten zijn geweest.

Want pas om 04:00 uur kreeg Ysabeau, zonder enige (zichtbare) weeën plotseling een tweede kitten. Het zat nog helemaal in het vlies en Ysabeau deed niets met dit kitten. Ze keek er niet eens naar om en ze ging zichzelf uitgebreid wassen. Wij hebben dit kitten dus uit het vlies moeten halen en flink droog gewreven. Het is een poesje van 92 gram. EINDELIJk een meisje! Want tot nu toe hebben Ysabeau en Freddie louter katertjes op de wereld gezet!!

Dan gaat alles heel erg snel want kitten nummer 3 wordt om 04:30 uur geboren. We twijfelen nog steeds een beetje of het een poesje of een katertje is. Het mopje weegt 84 gram.

Om even over vijven, 05:07 uur komt kitten nummer 4 ter wereld. Een katertje van 105 gram.

Alle kittens zijn black silvertabby blotched, net als pappa en mamma. Dus dit keer geen verassing in de vorm van een bluesilver tabby baby. Drie kittens zijn met rode nagellak aan hun nageltjes gemerkt om ze goed uit elkaar te kunnen houden. Hieronder de kersverse mamma Ysabeau met haar baby's (eentje ligt tussen haar achterpoten) vlak na de bevalling. En een foto van kitten 3 of 4. Je kunt duidelijk zien dat de nageltjes van het rechterachterpootje gelakt zijn.

                                                                 25 juli 2008

Drie dagen zijn onze kleine mopjes alweer en ze groeien als kooltjes. Ysabeau laat ze amper alleen en ze kan zo uren lekker bij ze liggen tuttelen. De meeste kittens groeien zo tussen de 10 en 15 gram per dag maar soms groeit er een wel 20 gram per dag, ze zijn heel erg tevreden en we horen ze amper. Ze liggen zowat continu bij mamma te drinken of ze liggen tevreden bij mamma of op een kluitje te slapen. Ze zijn zóóó vreselijk mooi!

Vanaf vanavond zal de kittencam worden opgesteld en functioneren. Er kan dan een rechtstreekse blik in de bevallingskist van onze  Ysabeau en haar kleine mopjes worden geworpen. Iedere avond rond 20:00 uur wegen we de baby's en passen we de gewichtjes aan in de groeigrafiek die onderaan het dagboek staat.

Zo nu en dan komen de kleine blauwe bolletjes Indigo, Imke en Ikara van onze Promiss even op kraamvisite bij Ysabeau. Ysabeau vind dat prima en met name Imke vind de baby's zéér interessant!

  

                                                                28 juli 2008

Ook ál onze kittens die geadopteerd worden door pleegouders, blíjven een speciaal plekje in ons hart houden. Hoe dan ook blijven wij het als 'onze kindjes' voelen. Zodoende dat we in onze dagboeken altijd even de jarigen aanhalen. Vandaag zijn dat de 4 katertjes van ons állereerste nestje van onze Anouk en Snoopy: Shadow, Crespo, Chakotay en Cisko, zij worden alweer 4 jaar vandaag! PROFICIAT mannen!!!!! Chakotay en Cisko hebben we destijds zelf in ons kattengezin opgenomen dus de jongens kunnen vandaag sámen met hun pappa en mamma hun verjaardag vieren.

Hierboven een leuke foto van ons viertal waar ze een week of 4 zijn en met z'n allen hebben besloten dat een kattenbakje bedoeld is om in te slapen!

Onze Imke is inmiddels ook verhuisd naar de beide je-weet-wel-katers Gismo en Dropje in het Noord-Limburgse Velden. De berichten van haar pleegouders Jacky en Frank zijn hoopgevend en Imke begint haar draai al echt te vinden tussen de beide mannen! Natuurlijk is het allemaal erg wennen voor haar, zomaar ineens zonder haar vertrouwde ouderlijk huis, mamma en de rest van de Britjes hier. Maar ze heeft al een lievelingsmuisje wat ze helemaal aflebbert, want Imke is een echte wasmiep! Knuffelen vind Imke heerlijk en ze liet zich ook door haar nieuwe personeel al snel lekker verwennen!

Met onze Ysabeau en haar baby's gaat het prima. Ze groeien mooi door en zijn al allemaal hun navelstrengetje verloren. Gisteren leek een van de kitten afgevallen, maar schijn bedriegt, want de dag ervoor was dit kleintje maar liefst 35 gram gegroeid wat eigenlijk vrijwel onmogelijk is, dus in totaal ligt hij nu weer normaal op schema. Ysabeau gaat nu regelmatig even de benen strekken en loopt zo nu en dan ook wel eens een kwartiertje de kattenren in. Buiten zijn is namelijk haar lust en haar leven. Maar al snel wil ze dan weer terug naar haar baby's. Ze zijn vandaag alweer 6 dagen op deze wereld!

Omdat het zo warm is, ligt ze ook regelmatig een uurtje naast de bevallingkist te slapen en uit te puffen. In de kist is het namelijk nóg warmer. Van baby's verslepen is (nog) geen sprake, maar wat niet is kan nog komen, want wat dat betreft heeft onze eigenwijze Ysabeau een behoorlijke reputatie hoog te houden...

                                                                31 juli 2008

Indigo, het oudste zoontje van onze Promiss, was altijd al een beetje een terug getrokken katertje wat beslist niet graag geknuffeld werd. Spinnen deed hij amper en meestal zelfs helemaal niet. Onze ervaring is dat wanneer zulke kittens langer bij hun moeder, hun nestgenootjes en bij ons kunnen blijven, na de dertiende-veertiende week heel erg veranderen en veel zelfverzekerder en aanhankelijker worden. Zo ook met onze lieve Indigo!! Vanaf dat hij zo'n 15 weken werd, is hij getransformeerd in een heel ander katertje. Tegenwoordig is hij dol op knuffelen, weliswaar wanneer hij dat zélf aangeeft, maar dat is katten eigen. Zo'n tientallen keren per dag meld hij zich bij Ron of mij, luid spinnend, dat hij graag even gekroeld wil worden. Samen met zijn zusje Ikara hebben die 2 het hier heel erg naar hun zin. Mamma Promiss is vanaf dat haar kindjes 16 weken zijn geworden pas begonnen met het zogenaamde 'verstoten', soms heeft Promiss er gewoon geen meer zin in als die 2 haar belagen om bij haar te kunnen drinken. Maar regelmatig ook wel hoor en dan krijgen beiden er nog een heerlijke wasbeurt van mamma bij! Over een dikke week mogen beide schatjes het ouderlijk huis verlaten...Ze zijn dan 17 weken en dan zijn beiden er ook echt aan toe!

                Ikara                                                               Indigo

Wij willen onze kittens de beste basis geven. Daar hoort een relatief lange tijd bij de moeder zeker bij. In de natuur gaat een kater-kitten pas na 6 maanden zijn eigen weg, poesjes blijven meestal hun hele leven bij hun moeder. We beseffen heel goed dat een langere wachttijd op de komst van een kitten niet leuk is voor de nieuwe pleegouders, juist een jong kitten geeft zoveel plezier. De lange periode bij de moeder voorkomt nogal eens gedragsproblemen op de lange termijn en het zal ervoor zorgen dat een kitten wat hier weggaat stevig in zijn of haar schoentjes zal staan.

Jammer genoeg menen velen dat onze manier van opvoeden en verantwoord en gezonde kittens op de wereld zetten alleen geld voor raskittens. Wij willen de mensen graag in laten zien wat het verschil is tussen het fokken met raskatten en huiskatten. Wat gaat er voor een dekking aan vooraf, hoe gaat het in de natuur. Waar hebben we allemaal rekening mee te houden, erfelijke ziektes, besmettelijke ziektes, bloedgroepen... waarom wordt dit wel bij raskatten gedaan en niet bij huiskatten…… discrimineer ik als ik zeg dat het heel anders is om kittens van raskatten geboren te laten worden dan van huiskatten……? Nee, ik discrimineer niet, WIJ discrimineren. Waarom mag een huiskat wel vrij op straat lopen, waarom de raskat niet……… Immers, een raskat kom je zelden of nooit op straat tegen. Is dat terecht……Waarom een huiskat aan gevaren blootstellen en zuinig zijn op de raskat………Maar wat is dan het verschil tussen die twee…… Hun jasje en prijskaartje! Maar echt, de inhoud is precies hetzelfde, ze hebben allemaal gevoel, zijn van nature allemaal lief en ze hebben allemaal recht op een goed leven en een zo gezond mogelijke start!

                                                                1 augustus 2008

Met onze lieve Ysabeau en haar 4 baby's gaat het erg goed! De kleintjes zijn vandaag precies 10 dagen op deze wereld en eergisteren had poesje 2 of 4 al de oogjes open. Inmiddels zijn alle oogjes van onze 4 mopjes open gegaan en soms proberen ze al wat op hun kontje te zitten zonder om te vallen...


Ysabeau wast haar kroost de hele dag door en soms heeft eentje geen zin om gewassen te worden... Er is echter geen ontkomen aan bij mamma Ysabeau en ze legt zo'n tegendraads kleintje dan met alle gemak met een pootje in een houdgreep. Hieronder kun je dat prima zien!

                                                                   2 augustus 2008

Vandaag is onze kersverse mamma Ysabeau jarig!! Zij wordt 4 jaar vandaag. Alle kindjes kunnen de jarige mamma nu zien en ze worden al aardig actief nu ze de wereld om hen heen kunnen ontdekken.

Bloemen voor de jarige mamma Ysabeau!

                                                                6 augustus 2008

Vandaag is ons C-nestje jarig! Zij worden 2 jaar. Deze zondagskinderen werden geboren tijdens de hittegolf van 2006. Cita, Chrisje en Charlie Breerzer kwamen toen met z'n drietjes ter wereld. PROFICIAT !!!!

Op de foto hierboven waren zij pas 11 dagen oud. Het gaat uitstekend met het drietal bij hun pleegouders! Cita woont samen met een zoontje van onze Ysabeau in Zoetermeer, Freddie. Chrisje is bij zijn halfzusje Aagje gaan wonen in Heerlen en Charlie Breezer maakt samen met poes Didi het huis gezellig in Landgraaf. Hieronder nog wat peuterfoto's van de drie C-tjes.

                                            Cita                                                                   Chrisje

Charlie Breezer

Gisteren waren de baby's van onze Ysabeau precies 2 weken. De kleintjes proberen al wat rond te lopen (lees: wiebelen) en kunnen zich al een beetje wassen en zijn nu ook wat langer wakker. Maar de meeste tijd liggen ze toch nog heerlijk veel te dutten en bij mamma te drinken. Ysabeau is zó'n lief moedertje!!!

Af en toe zie je een kleintje liggen die al uitgebreid zijn pootje aan het likken is. Ook proberen ze al wat rond te lopen door de kist of op hun kontje te zitten. Ze worden dan al snel topzwaar en vallen dan tot hun grote schrik om, echt heel erg hilarisch! Het is nu nog moeilijk voor te stellen dat ze over een dikke week al naar de bench mogen verhuizen, maar we weten uit ervaring dat zij zich nu razendsnel zullen gaan ontwikkelen. Zóóó ienimini en toch al zóóó compleet.

 

De beide jongens (1 of 4 en 4 of 4) groeien het hardst en liggen wat meer te slapen ten opzichte van beide dames die momenteel véél nieuwsgieriger zijn en al echt aan de wandel proberen te gaan waardoor zij meer energie verbruiken.

Indigo zou het liefst in de kist erbij willen gaan liggen, maar beperkt zich tot stiekem over de rand van de bevallingskist meekijken!

                                                                    8 augustus 2008

Nog maar héél even en dan is het toch ook voor Indigo en Ikara zover dat zij naar hun nieuwe pleegouder(s) gaan verhuizen....wat zal het ons zwaar vallen weer, want ze zijn zoooo vreselijk gezellig met z'n tweetjes nog over gebleven hier in huis. Amper voor te stellen dat zij er straks niet meer zullen zijn. Ze zijn vandaag precies 17 weken geworden, zijn áltijd samen en spelen vreselijk veel met elkaar.

De kleine baby's van onze Ysabeau proberen ook steeds meer met elkaar spelen in de kist. Maar dat valt nog niet mee als je pas 2 weken bent en steeds omvalt omdat het evenwicht houden nog erg moeilijk is dan. Nog even en dan zal hun wereldje uitgebreid worden door de verhuizing naar de ruime bench beneden in onze keuken. Daar kunnen ze pas echt goed gaan oefenen met lopen, zitten en spelen.

                                                                12 augustus 2008

Ikara is zaterdag en Indigo is gisteren verhuisd. We hebben ze, zoals al onze kindjes, zelf naar hun nieuwe thuis gebracht. Alles gaat goed met onze beide schatjes, al zullen ze natuurlijk best nog wel een tijdje nodig hebben om helemaal goed te wennen. Het was zwaar om afscheid van hen te nemen maar de verhalen van de pleegouder(s) maken dat het ons een goed gevoel geeft. Zowel Ikara als Indigo hebben de eerste nacht op het bed dichtbij hun lieve verzorgers doorgebracht.

Hieronder de foto's van de kennismaking van onze Ikara met Diablo en van Indigo met Gizmo.

                Ikara en Diablo                                                                   

                   Indigo en Gizmo

De bench staat inmiddels klaar met een warm dekentje, speeltjes, een klein krabpaaltje en de kittenmandjes in blauw én rose dit keer. In de helft van deze week verhuizen onze kleintjes naar beneden toe. Ze worden vandaag precíes 3 weken en zijn er dan ook echt aan toe de wereld om hen heen verder te ontdekken! Hieronder katertje 1 of 4 en 4 of 4 bij mamma.

Álle 4 de kittens blijken halflangharig te zijn. Het zijn stuk voor stuk pláátjes van kittens met heerlijk bolle kopjes en kogelronde oogjes! Aangezien Ron en ik graag een kortharig poesje hadden willen houden is er nu een halflangharig mopje beschikbaar voor lieve adoptieouders.... Verschrikkelijk jammer voor ons, want we hadden ons heel erg verheugd eindelijk eens zélf een van Liesbritje in ons kattengezin op te kunnen nemen....

                                                                14 augustus 2008

Vandaag is het 2 jaar geleden dat het állereerste nestje van onze Ysabeau geboren is, ons D-nestje: Dusty, Diablo, Delsin en Dries. Wij wensen de 4 jarige van Liesbrit kerels een hele fijne verjaardag toe namens mamma Ysabeau en ons! Hieronder een foto van de D-tjes toen zij 1 week en 1 dag oud waren.

Wát een verschil nu met toen...

Toen was Ysabeau overdreven bezorgd over haar kroost en als we haar d'r gang hadden laten gaan had ze die kleintjes door het héle huis gesleept. Vréselijk gewoon en ze hield er pas écht mee op toen de D-tjes een week of 7 waren en sterk genoeg om weg te rennen of zich te verzetten als mamma weer zo'n gekke bui had. Wij hebben in ieder geval onze handen méér als vol aan Ysabeau gehad destijds....Om Ysabeau wat rustiger te krijgen hebben we zelfs een aantal dagen 2 baby's bij onze poes Anouk gelegd die destijds zelf ook een nestje had. Van álles hebben we toen verzonnen om Ysabeau de rust te geven die zij zo nodig had om goed voor haar kindjes te kunnen zorgen. Ysabeau was toen maar op één plek tevreden te krijgen en dat was ín een half gesloten mandje en dat mandje moest dan half onder het logeerbed staan.... Na 1 volle week zorgde zij pas op een rustige manier voor haar eerste nestje, maar dat gesleep bleef zij toch regelmatig stiekem doen...We moesten cónstant alert zijn en we hebben wel 6 weken naast haar en de D-tjes geslapen. Bij haar tweede nestje vorig jaar, de F-jes, ging het al een heel stuk beter maar het verliep beslist niet geheel zonder gesleep, maar wel maar minimaal.

Maar nu, bij haar derde nestje, is mamma Ysabeau héél erg relaxed! Ze heeft deze afgelopen 3 weken niet één keer een poging ondernomen om te slepen. Het is nu een ervaren en ontspannen moedertje? Het heeft er alle schijn van in ieder geval. Gek genoeg blijven we bij Ysabeau alert, want je weet maar nooit...

Vandaag verhuizen we de baby's van Ysabeau naar de bench dus de kittencam zal dan even niet in werking zijn. Waarschijnlijk staat hij 's avonds wel weer aan. We waren eerst van plan geweest de baby's gisteren al te verhuizen maar ze waren alle 4 wat afgevallen omdat ze zo aktief aan het worden zijn en wilden ze nog graag een dagje goed laten bij drinken bij mamma. Want zodra ze de bench in gaan, zal mamma Ysabeau wel heel hard gaan protesteren...en dan krijgen ze sowieso minder binnen met een gestresste moeder. Maar hoe vervelend het ook even zal zijn voor Ysabeau, de J-tjes moeten nu echt meer van de wereld zien en horen en ze zijn ook al echt heel erg nieuwsgierig. Als we bij de kist staan, dan kruipen ze haast in je arm om lekker gekroeld te worden. Ze zijn echt toe aan een nieuw avontuur.

Zo ziet de bench er in ieder geval uit zonder baby's, alles staat al voor ze klaar:

En straks gaat dit stelletje hieronder daar lekker in rondbanjeren!

                                                               18 augustus 2008

We hadden gehoopt dat Ysabeau zo rustig zou blijven als zij ál die weken is geweest toen haar baby's nog in de bevallingskist lagen. Maar... na ruim 3 weken van kalmte doet zij haar reputatie van 'sleepmoeder' tóch weer alle eer aan...'onze kleine heks' is weer volop begonnen. Ysabeau heeft namelijk zo haar eigen ideeën waar haar kittens moeten opgroeien en dat is beslist niet in de bench... Maar haar kleintjes moeten lekker doorgroeien mídden in het leven, tussen ons en de andere katjes in zodat het fijne, sociale huisgenootjes worden.

Het begon allemaal hoopvol: afgelopen donderdagochtend was het zover en hebben we onze mopjes verhuisd van de bevallingkist boven op de slaapkamer naar onze gezellige bench beneden in de keuken. In eerste instantie ging dat de héle dag heel erg goed. Ysabeau was hartstikke ontspannen en ging lekker bij haar kittens liggen slapen.

We hadden alles zorgvuldig gepland, het huis zou de 3 dagen na de verhuizing één en al rust zijn. Maar...toen kwam Ron's zoon die bij ons woont halverwege die avond onverwacht vervroegd terug van vakantie, met álle reisgenoten en drukte van dien... Ysabeau reageerde direct: ze begon met slepen en zij is daar eigenlijk tot nu toe niet mee opgehouden....

Dit gedrag vertoont onze Ysabeau vaker als zij kindjes heeft. Haar eerste nestje was het ergste maar vorig jaar ging het al een stuk beter en bleef het slepen beperkt. Dit jaar was het bijna een wonder dat ze 3 weken lang geen enkele sleeppoging ondernomen heeft.

We krijgen wel eens vragen over het gedrag van Ysabeau en veel mensen denken dat het haar aan moedergevoel ontbreekt. Nou, niets is minder waar! Het feit dat ze met haar baby's gaat slepen is juist een teken dat ze heel erg veel moedergevoel heeft, té veel zelfs. Bovendien moet zij er altijd heel erg aan wennen dat haar 4 kittens op een gegeven moment geen blinde hoopjes meer zijn maar al échte mini-katjes die steeds meer gaan rondlopen en een eigen willetje hebben. Ze is dan overbezorgd over haar kittens. In de natuur is dit gedrag heel normaal en een moederpoes moet dan constant een ander plekje voor haar baby's gaan zoeken.

We slapen zodoende 's nachts beneden naast de bench om de boel nauwlettend in de gaten te houden. Het deurtje van de bench, wat er normaliter nooit in zit, is terug gemonteerd zodat we niet iedere seconde hoeven op te letten. Als de kittens slapen kunnen we het deurtje sluiten. Ysabeau zelf blijft geen seconde langer als nodig in de bench. Tot nu toe observeert ze het liefste ervoor of ernaast. Zelfs als het deurtje van de bench open is en, dan nog is Ysabeau bezorgd. Zo wilde een van de katertjes in het kleine krabpaaltje wat in de bench staat het klimmen gaan oefenen. Ysabeau stond naast de bench te kijken en ze probeerde met een poot door de tralies heen deze klimoefening te beëindigen!!! Hieronder op de foto kun je dat goed zien.

Ysabeau moet en wil natuurlijk zéér regelmatig naar haar baby's toe en dat kan prima, als wij er maar bij zijn. Iedere poging tot slepen kunnen we op die manier verijdelen, op één uitzondering na... Ron en ik zaten aan de keukentafel met 2 van de kleintjes. Ze zijn er namelijk aan toe pap met allerlei lekkers erin te leren eten en dat doen we dan altijd op een theedoek op de tafel. Het deurtje van de bench stond open. Zelfs éven niet opletten als de bench open staat is funest gebleken... Ysabeau griste in dit korte, onbewaakte moment één van de katertjes in zijn nekvel om samen met hem ergens in huis te verdwijnen. Gelukkig hebben we een hoop mede babysitters: de toekomstige pleegmoeder van een van onze katertjes belde metéén op! Zij zat naar de kittencam te kijken en zag het allemaal gebeuren. Hilda bedankt!

Ysabeau heeft het er dus maar moeilijk mee, maar de kittens zelf vinden het héérlijk in de bench: lekker veel ruimte om te spelen, toffe speeltjes, lekker warme mandjes en érg veel te horen en te zien om zich heen. Zelfs op de stofzuiger reageren ze goed tot nu toe. De katertjes eten al goed van wat wij ze voeren en eten zelfs al zelfstandig van een schoteltje. Ook een van de poesjes lust het graag, op poesje 2 of 4 na. Zij lijkt het meeste op haar moeder qua uiterlijk en ze lijkt ook al even eigenwijs!! hahaha

Hierboven de beide katertjes. Zij dragen beiden een zwart-wit gekleurd bandje zodat we ze sneller uit elkaar kunnen halen, want deze kereltjes lijken tot nu toe best wel veel op elkaar. 1 of 4 draagt een bandje met brede lange strepen en 4 of 4 een bandje met fijne, korte streepjes. Hieronder onze beide dames.

Jullie zullen wel begrijpen dat wij voorlopig onze handen meer als vol hebben aan ons bezorgde moedertje en haar heerlijke viertal!!!

                                                                21 augustus 2008

Wat mamma wil en waar mamma zich fijn bij voelt, moet gebeuren, dus daarom staat de hele grote blauwe mand nu in de bench. De enige manier waarop Ysabeau iets langer in de bench wil blijven maar waardoor het zicht via de kittencam behoorlijk werd belemmerd.

Zodoende hebben we nog een kittencam op een statief naast de bench gezet zodat de trouwe bezoekers toch nog best veel kunnen zien, weliswaar door de spijltjes van de bench heen.

En onze kittens? Daar gaat het uitstekend mee en het zal hen eigenlijk allemaal een zorg zijn of de mensen hun kunnen zien of niet, zij spelen gezellig samen met alle speeltjes en slapen lekker veel in de knusse kittenmandjes of in de grote mand!

Zelf kittenbrokjes of gewelde brokjes eten gaat prima en dat is érg knap hoor en beslist niet vanzelfsprekend: onze J-tjes waren afgelopen dinsdag pas 4 weken op deze wereld!! Behalve poesje 2 of 4, die moet ik echt helpen met eten maar dan vind ze het wel lekker. Voor veel kittens is het op deze leeftijd gewoon erg moeilijk te snappen dat je met je kopje naar het bordje toe moet gaan om zelf te kunnen eten. 

Omdat onze kleine J-tjes 4 weken werden zijn ze ook voor de eerste keer ontwormd. De eerste snijtandjes zijn doorgekomen en ook de hoektandjes en de kiesjes beginnen te komen. Vanaf dag 10 zo'n beetje staat katertje 1 of 4 bovenaan in ons groeischema.

                                                                25 augustus 2008

Bijna alle pleegouders zijn op kraamvisite geweest, vandaag komen de laatste onze kleine mannelijke telg van Ysabeau bewonderen die straks bij hen mag komen wonen. Inmiddels zijn álle 4 de namen van onze J-baby's van Ysabeau bekend.

Maar als allereeerste mogen wij U dit lieve koppeltje voorstellen: Dit zijn Jewel en Jake van Liesbrit! Deze broer en zus mogen straks sámen in Venlo gaan wonen bij Barbara en Johnny.

Na de dood van hun lieve kater Romeo, nu inmiddels 2 jaar geleden, zijn zij er weer aan toe om hun kattenliefde aan een nieuw huisgenootje te kunnen en durven geven. De dood van Romeo, die bijna 18 jaar werd, hebben ze eerst goed moeten verwerken. Nu mogen zij zich verheugen op straks dit heerlijke tweetal Jewel en Jake in huis!

                   Poesje Jewel                                                                    Katertje Jake

                                                                        31 augustus 2008

Bijna 6 weken zijn onze hummeltjes nu! (as dinsdag) Ze zijn al een tijdje uit de bench en mogen vrij gebruik maken van de grote kittenspeeltuin die in mensentaal onze keuken heet. De linten van de kussens van onze keukenstoelen zijn erg leuk speelgoed gebleken!

Slapen doen ze graag met z'n viertjes op de grote, luie stoel die voor de bench staat. Deze stoel is bij álle kittens altijd favoriet om op te slapen.

Jewel ontpopt zich als een knuffelpoesje en kruipt bij íedereen die op kraamvisite komt op schoot om daar urenlang te gaan liggen om met ze te spelen, zich te laten knuffelen of lekker te slapen!

Het melkgebitje van onze J-tjes is nu volledig en dat laten ze merken ook als je ze aan de vele bakjes met kittenbrokjes ziet smikkelen! We hebben hier 4 soorten kittenbrokken gemengd zodat ze goed kunnen oefenen met kauwen en niet aan maar een merk wennen. De kleine mini-katjes kunnen al behoorlijk goed rennen en als er ééntje komt langs gevlogen, kun je er op rekenen dat de andere 3 daar snel achteraan komen.

Mamma Ysabeau is inmiddels wat rustiger geworden en ik denk dat ik mijn matrasje binnenkort eindelijk mag gaan inleveren voor ons eigen comfortabele bed boven!! Ruim 2 weken heb ik beneden geslapen, dus dat werd wel tijd...

                                                                1 september 2008

Toeval bestaat niet zegt men weleens... Nadat onze 22 jarige huis-tuin en keuken poes Delilah in 2003 overleed hebben we een jaar lang geen kat meer in huis gehad. Het verdriet en gemis was té groot en we waren nog niet aan een ander huisgenootje toe. Na een jaar gingen we op zoek naar een Brits Korthaar poes en zagen we dat Snoopy als herplaatskater van 7 maanden in Zeeland beschikbaar was. Snoopy bleek samen met Ron jarig te zijn. Toeval? Een paar weken later zagen we dat Anouk als herplaatspoes van 1,5 jaar beschikbaar was in België. Anouk bleek samen met mij jarig te zijn. Wéér toeval? Volgens ons niet want mooier kon het niet zijn! Beiden waren niet gecastreerd toen ze bij ons mochten komen wonen en deze schatten van katten werden in de maanden die volgden geheel spontaan de grondleggers van onze cattery!

Vandaag is het de verjaardag van de mánnen!! Onze Snoopy wordt 5 jaar en Ron wordt 46. PROFICIAT !!

                                                            3 september 2008

Het is de hoogste tijd door te gaan met onze J-tjes voor te stellen.

Dit mooie kruimeltje hieronder is James Ayrton Beau van Liesbrit! Zijn roepnaam is James, het is een chique Engelse naam en past dus automatisch goed bij een Brits Langhaar kater!

De nu nog kleine James mag straks, als hij groot en sterk is, bij Hilda en Stef en hun kater Jarno en Duitse herder Mica in het Gelderse Kesteren gaan wonen. Want...dat een hond en kat niet samen kunnen leven is natuurlijk al láng een achterhaald fabeltje. De extra namen die James op zijn stamboom krijgt hebben een speciale betekenis voor Hilda en Stef. Ayrton is een eerbetoon aan hun onlangs overleden kater, de naam Beau is een weer een eerbetoon aan James' mamma Ysabeau.

                                                                8 september 2008

De vrijheid bevalt onze J-tjes héél erg goed en Jake onderneemt al serieuze pogingen om over de plank te kruipen die voor de doorgang staat die naar onze bijkeuken leidt en waar ons gróótste krab-klim-speelmeubel van het huis staat opgesteld!! Mamma Ysabeau speelt in dit soort pogingen een voorname rol en zit haar baby's regelmatig vanuit deze bijkeuken te lokken om over de plank te kruipen met haar allerliefste moeder-lok-geluidjes! Nog even en dan kan de plank weg en mogen ze hun speelterrein uitbreiden, want als er één kitten over de dam/plank is...

Eten doen ze alle 4 erg goed en dat ziet er dan uit als hier beneden op de foto. Als ik met mijn nagels op de rand van het bordje tik, komen ze heel snel aanrennen! Niets zo lekker als vers gewelde kittenbrokjes!

Als toetje is mamma er dan, want bij mamma drinken is áltijd super natuurlijk en bovendien erg gezond ! Ysabeau is een lief moedertje en verzorgt haar baby's vol overgave.

Spelen is voor jonge kittens hun lust en hun leven, de knispertunnels vinden ze het einde, de simpele kartonnen doos met gaten, ook het kartonnen kittenkasteel en de babytrapeze valt erg in de smaak, maar het hengeltje met de piep-egel eraan vinden ze toch het áller-állerleukste! Daar kun je als kitten hélemaal van uit je dak gaan....

Na zoveel spelen en rennen moet je als kitten natuurlijk héél véél en lang slapen. Favoriete plekjes om lekker uit te rusten zijn onze keukenstoelen, maar soms is een van onze mopjes zó moe dat ze het gewoon niet halen om een plekje te zoeken en pardoes ergens in slaap vallen zoals op de foto hieronder.

                                                                10 september 2008

Als laatste van onze J-tjes stellen wij jullie aan Jadzia Mimzy van Liesbrit voor! Zij is het als derde geboren kindje van dit nestje en net als haar zusje en beide broertjes een échte lieverd!

Jadzia zal met de roepnaam Mimzy door haar poezenleven gaan en mag straks gezellig gaan logeren bij Corienne en Michiel in Eindhoven. Corienne heeft vroeger altijd poezen om zich heen gehad toen zij nog thuis bij haar ouders woonde. Corienne woont nu alweer enkele jaren samen met Michiel en ze had één grote wens: een poes! Want een poes mag in een echt (t)huis natuurlijk niet ontbreken. Jadzia Mimzy zal in het gezelschap zijn van de blauwe grasparkiet T'aurie.

                                                               15 september 2008

Alles gaat uitstekend hier in huize Liesbrit. We wegen onze J-tjes steeds minder vaak. Eten en groeien gaat gewoon hartstikke goed en dat wegen gaat natuurlijk steeds minder makkelijk omdat ze vaak niet in de grote kom willen blijven zitten! Eerst wogen we nog om de dag maar nu nog maar om de 5 dagen om de statistieken goed bij te houden.

De bijkeuken is inmiddels óók tot kittenterrein gebombardeerd! Dit was vorige week woensdagavond al het geval en metéén de dag erna, dus amper 24 uur later, zaten de J-tjes, althans Jake snel gevolgd door de kleinste van de vierling Jewel, al buiten in de kattenren!!!! Een waar record, want meestal duurt het toch zeker een dag of 3-5 voordat onze kittens in gaten hebben dat het luik in de bijkeuken toegang biedt tot onze kattenren, vaak duurt het zelfs nog wel langer. Sommige kittens, zoals de blauwe donders van onze Promiss, snappen gedurende de 16-17 weken dat ze hier bij ons wonen gewoon niet waar dat luik voor dient! Ze zien dan wel dagelijks katten door het luik verdwijnen en weer naar binnen komen, maar ze proberen gewoon niet te ontdekken wat daar te beleven valt. Maar het zouden Ysabeau's kinderen niet zijn, als zij geen voorkeur zouden hebben voor de buitenlucht! Momenteel dwarrelen verschillende herfstblaadjes door de kattenren en dit in combinatie met een heerlijke najaarszonnetje maakt dat álle 4 de J-tjes veelvuldig buiten te vinden zijn, vanzelfsprekend onder supervisie van mamma Ysabeau!

Een andere keer leuke foto's van buiten in de kattenren, maar dit keer even van alle vier, in volgorde van geboorte, een leuk kiekje binnenshuis:

      James in het grote beeld !!                  Jewel in zonnetje op haar favoriete kattenspeeltje.

      Jadzia Mimzy in de hangmat van de trapeze.                En als laatste Jake met zijn voetentic !!

Vandaag zijn onze J-tjes voor de derde maal ontwormd met een heus tabletje. Die zijn qua werking veel beter als de pasta maar wel moeilijker toe te dienen natuurlijk. Maar geen van de 4 J-tjes deed er moeilijk over en binnen enkele minuten had ik ze alle 4 zover dat ze een tabletje kunnen doorslikken.

                                                               18 september 2008

Onze J-tjes hebben al kennis gemaakt met zeer veel verschillende volwassen mensen, maar nu ook voor het eerst met een baby!! Jargo was namelijk met zijn mamma op kraamvisite! Jargo woont bij een van de katertjes van Ysabeau's eerste nestje, Dusty en ze waren nieuwsgierig naar Dusty's kleine broertjes en zusjes. Onze J-tjes vonden kleine Jargo reuze gezellig, vooral toen hij in hún bench ging zitten. In de bench liggen namelijk allemaal soorten en maten speelballetjes en ballen vind Jargo heel erg leuk...net als onze J-tjes!

Tja, de bench met al die balletjes heeft ook op kleine mensjes een grote aantrekkingskracht, of zou het aan zijn naam liggen die toevallig ook met een J begint?In ieder geval heeft het mini kereltje zich samen met de mini katjes even goed geamuseerd!

                                                            20 september 2008

Wij krijgen hier in huize Liesbrit veel aardige mensen op kraamvisite als we kittens hebben. Zoveel bezoek is súper voor de socialisatie van onze kittens en zelf vinden we dat ook altijd gezellig! Een veel gehoorde opmerking tijdens zulke kraamvisites is dan: "Als ik straks naar huis ga, dan stop ik 'n kitten in mijn handtas en neem ik 'm stiekem mee...!"

Soms is dat in de tas stoppen helemaal niet nodig en is een kitten van nature al geïnteresseerd in het fenomeen handtas.

Zo is onze James typisch zo'n kereltje wat gek is op handtassen! Althans...één specifieke handtas, want al drie kraamvisites achter elkaar kruipt hij spontaan in de handtas van Barbara, de toekomstige pleegmoeder van het zusje en broertje van James, Jewel en Jake.

Elke keer als Barbara er is, kruipt James gezellig in haar tas om er dan wat nieuwsgierig in te gaan neuzen, maar meestal om er gewoon een hele tijd in te willen blijven zitten. De laatste keer is hij zelfs úrenlang ín de tas gaan slapen, zo knus vind hij deze tas kennelijk! Het typische is, dat de andere kittens niet geïnteresseerd zijn in deze tas. James heeft het alleenrecht verworven.

                                                                22 september 2008

Dankzij het heerlijke najaarsweer zijn de J-tjes veel buiten geweest de afgelopen week. We moeten ze soms 's avonds echt naar binnen halen!

We hadden foto's beloofd van onze J-tjes in de kattenren, dus bij deze een hele serie waarbij woorden overbodig zijn.

vlnr. James, Jadzia Mimzy, Jewel en Jake

                                            James (L) en Jadzia Mimzy (R)                                    Jadzia Mimzy

 

Jake

 

Jadzia Mimzy                                                    James (L) en Jewel (R)

                                                                    25 september 2008

Onze J-tjes worden steeds knuffeliger! Ze kruipen graag bij ons op schoot of in onze armen. Poesje Jewel geeft zelfs graag kleine kusjes!

De dondersteentjes zijn super gezellig in huis en het zal wel niet meer lang duren eer ze naar de bovenverdieping kunnen en op ons bed tikkertje te gaan spelen. We hebben echter een open wenteltrap dus dat proberen we altijd zo lang mogelijk uit te stellen zodat de kleintjes de trap beter aan kunnen. Daarna is iedere trap in hun leventje natuurlijk een makkie!

In de kattenren zitten onze J-tjes nog steeds dagelijks!

vlnr en van achteren naar voren: Jake, James, Jadzia en Jewel

Ook met onze andere volwassen Britjes gaat het prima, voornamelijk onze Snoopy en Cisko spelen heel wat af met de kleintjes.

Binnenkort staat het eerste autoritje op het programma want dan gaan we naar ons dierenartsen echtpaar voor de eerste gezondheidscheck, de eerste enting en het plaatsen van de microchip. Onze J-tjes zijn afgelopen dinsdag precies 9 weken geworden.

                                                                    26 september 2008

Leuk om eens te plaatsen in ons dagboek: een plaatje met een uitleg over de lichaamstaal van een kat.

                                                                27 september 2008

Vandaag is de benjamin onder onze poezen jarig: INNEKE wordt 2 jaar ! Proficiat klein, wit spookje van ons !!

Sinds Inneke dit voorjaar mamma werd van ons H-nestje: Hermelyn, Huey, Hummel en Hugging Gizmo, is zij erg in haar voordeel veranderd !! Was onze Inneke voorheen een zeer zachtaardig en schichtig, nerveus poesje wat voor het minste of geringste weg flitste (vandaar haar bijnaam), tegenwoordig is zij best stoer en heeft het moederschap haar een hoop zelfvertrouwen en moed gegeven. Waarschijnlijk zal ons meisje nooit een ware heldin worden, maar dat zij zó veranderd is, is geweldig! 

                                                                            1 oktober 2008

Afgelopen vrijdag zijn de J-tjes voor de eerste keer naar onze dierenartsen geweest. Ze zijn helemaal nagekeken zoals longetjes, hartje, skelet, oortjes, oogjes, gebitje en alles was tip-top in orde! Hun eerste enting hebben ze goed ondergaan en ook de chip plaatsen ging prima. Ik was alleen met mamma Ysabeau en de J-tjes, dus ik had maar liefst 3 reismandjes bij me. Tijdens zulke onderzoeken en het plaatsen van de spuitjes wil ik de schatjes natuurlijk vasthouden en op hun gemak stellen, dus heb ik heel snel tussendoor maar een paar fotootjes kunnen maken met het kleine toestel, zodoende is de kwaliteit niet echt super.

Wat we zeker nog willen vermelden is dat afgelopen zaterdag een zéér speciale dag was... Wij hebben de eer 'hofleverancier' te zijn bij de pleegouders Alois en Cathy. Zij hebben 3 van Liesbritjes in huis rondlopen: Ashley, Delsin en Irsyn.

Alois en Cathy wilden ons verassen en hadden, na een máándenlange voorbereiding, een reünie van een heleboel pleegouders van onze kittens én de baasjes van de dekkaters van onze poezen georganiseerd waarvan wij totáál niets af wisten! Van heinde en verre hadden de pleegouders gehoor gegeven aan hun oproep!!

Compleet in stijl werden wij (geheel in het ongewisse dus!!) thuis opgehaald door een chique blauwe Jaguar mét een heuse chauffeur en werden we naar een restaurant ergens in de buurt gereden. Súper spannend was dat, want we hadden geen flauw idee wat er stond te gebeuren. De auto was van binnen versierd met allerlei pluche speelgoed katten. Binnen in het restaurant stond ons de verassing van ons leven te wachten...klik maar eens op onderstaande foto-link, daar staat een reportage op van deze superdag!

http://www.mijnalbum.nl/Album=REVG4JBP

Lieve Alois en Cathy, nogmaals BEDANKT voor deze gewéldige dag. Álle pleegouders, Aukje, Maria en Roel, Hennie en Marcel: fantastisch dat jullie er in zulke grote getale waren!!

                                                                5 oktober 2008

Vrijdag zijn we weer naar Gent, België geweest met onze 4 dames Anouk, Promiss, Ysabeau en Inneke. Op de Universiteit van Gent, faculteit dierengeneeskunde worden dan de jaarlijkse echo's gemaakt van de hartspieren van onze meiden door de radiologe en specialiste Valerie Bavegems.

De achterbank van onze auto staat dan helemaal vol met de 4 reismandjes in de gordels! Volle bak dus.

Een HCM scan is best een vervelend onderzoek waarbij een poes op haar zij dit onderzoek moet ondergaan. Buiten de specialist zijn er dan ook 2 dierenartsen in opleiding bij. De poezen die niet aan de beurt zijn, kunnen gewoon lekker wat rondlopen door de onderzoeksruimte. We nemen altijd een kattenbak, wat te eten en te drinken mee voor onze meisjes.

Alle waardes van onze dames waren prima, alleen bij onze Promiss waren ze soms iets hoog. Waar zij een waarde mag hebben tussen 2 en 5 scoorde zij zo meestal 4,3 en 4,7 maar ook een paar keer 5,1. Omdat we geen enkel risico willen lopen, zal Promiss over een half jaar nog eens nagekeken worden.

Thuis waren de J-tjes heel blij dat mamma er weer was na haar uitje naar Gent en natuurlijk waren de dames zelf ook alle 4 blij dat ze weer lekker in hun vertrouwde omgeving waren. De J-tjes hebben inmiddels ons héle huis ter beschikking en nemen de open wenteltrap alsof ze het al jarenlang gedaan hebben. Onze badkamer vinden de kleintjes ook erg leuk, vooral als er na het douchen een natte handdoek op de grond ligt is dat lekker toeven!

 

                                                                8 oktober 2008

De vierling van onze Ysabeau heeft ieder zo zijn/haar eigen karaktertje.

Zo werd James als eerste geboren, hij is dus de oudste van onze lieverds. James is de meest 'wijze' en vrolijkste van het stel. Hij is best rustig (in hoeverre een kitten überhaupt rustig kan zijn natuurlijk) en kijkt bij nieuwe situaties altijd eventjes de kat uit de boom. Maar als James ziet dat zijn broertjes en zusjes iets ondernemen, dan is hij er als de kippen bij hoor! Net als zijn broertje Jake is hij gek op alles wat met schoenen en sloffen te maken heeft. Als James rondrent, maakt hij héle lieve piep-geluidjes. Hij kijkt graag toe als ik in de keuken aan het koken ben. James is qua formaat overduidelijk de grootste van de vierling en een echt dikkerdje, hij eet ons de oren van de kop! De knispertunnel is zijn favoriete speelgoed, maar dan wel met zijn broer en zusjes samen.

                            James

Als tweede werd Jewel geboren. Zij liet lang op zich wachten want ze is bijna 3 uur later als James geboren, dus ook toen al was zij een eigenwijs opdondertje... Qua uiterlijk lijkt zij het meeste op haar mamma Ysabeau: klein maar fijn. Jewel is een onstuimig poesje wat vliegensvlug en roekeloos kan zijn, het kan haar niet wild genoeg gaan... Zij is letterlijk bij álles  haantje de voorste!  Ik kan geen kattenbak schoon maken, of zij staat naast me. Ze kruipt dan in de bak en wil met het kattenbakschepje spelen. Aan de andere kant is Jeweltje de grootste vrijkont van alle 4 want zij komt vastbesloten bij ons liggen om geknuffeld te worden en op schoot te gaan slapen. Ze is dol op touwtjes en rinkelballetjes en ze kijkt graag tv, het liefst liggend in de nek van Ron!

Jewel

Als derde kwam Jadzia Mimzy ter wereld. Een poesje wat héél erg lief en braaf is met een beetje een ernstig-treurige blik. Zij is echt een mamma's kindje want als Ysabeau haar kroost bij elkaar roept, is zij áltijd de eerste die reageert. Het is bovendien een echte wasmiep, tenen, handen, armen en zelfs ons hoofd en haren zijn niet veilig voor haar wasdriften. Echt een meisje, want als het er wat al té ruw aan toe gaat in een stoeipartij met haar nestgenootjes, trekt zij zich regelmatig terug. Ze gaat dan een eindje verderop in haar eentje met iets spelen, want ze wil de boel wel graag in de gaten blijven houden. Ze is heel makkelijk en daar waar je haar zet, blijft ze altijd lekker een tijdje liggen of zitten. Ideaal als fotomodel! Jadzia Mimzy is gek van de lipjes die van een pak melk/icetea komen en kan daar heel lang zoet mee zijn.

                            Jadzia Mimzy

En als laatste werd Jake geboren om het viertal compleet te maken. Jake is een superlief katertje, hij was de eerste die ik hoorde spinnen. Als ik hem in mijn armen neem, gaat hij er regelmatig als een baby in liggen. Jake kan bovendien het beste en het hoogste springen van de J-tjes. álle barricades hier in huis, die her en der opgesteld stonden toen de J-tjes nog heel erg mini waren, nam hij altijd als eerste! Jake slaapt maar wat graag tussen Ron zijn benen op bed en bekijkt de wereld om zich heen het liefste als hij op zijn rug ligt! Snoopy is zijn grootste vriend van onze volwassen Britjes, buiten zijn mamma natuurlijk. Jake is beslist de nieuwsgierigste van allemaal en speelt graag buiten in de kattenren met rondwaaiende herfstblaadjes!

Jake

                                                                    15 oktober 2008

Onze J-tjes is ons elfde nestje kittens in huis. Veel kittens halen hetzelfde soort kattenkwaad uit, andere kleintjes verzinnen weer geheel nieuwe dingen die we nog nóóit bij de anderen hebben gezien. Neem nou onze kleinste van onze J-tjes Jewel. Jewel vind glazen met daarin limonade met koolzuur geváááááárlijk en zij valt het glas dan ook echt aan. Zó extreem, dat we geen glas kunnen laten staan, want ons kleine meisje mept het glas dan met gemak omver!! We hebben er foto's van kunnen maken, maar om ongelukjes te voorkomen houdt Ron het glas tijdens het foto's maken vast.

12 weken zijn onze kleine mopjes alweer geworden. Over een dikke week gaan we weer met hen naar onze dierenarts. Ze moeten namelijk nog een keertje geënt worden en vanzelfsprekend worden ze dan nog eens helemaal onderzocht. Tante Promiss, Oom Chakotay en Cisko gaan dan ook mee voor hun jaarlijkse enting. Drukke boel in de auto straks!

                                                                    19 oktober 2008

Onze 'hoffotografen' Hennie en Marcel waren hier om foto's te schieten van ons kleintjes. Het weer buiten werkte mooi mee en de foto's zijn weer práchtig. Hieronder van alle 4 de mopjes een mooie foto.

                                                                                         James

                                                                                        Jewel

Jadzia Mimzy

                                                                                        Jake

Onze kater Cisko was er ook bij buiten, hij zat intens te genieten van het zonnetje en dat is op onderstaande foto overduidelijk te zien ook!

                                                                                        Cisko

                                                                20 oktober 2008

Zoals we al eerder vertelden bedenken kittens veelal dezelfde dingen, dingen die ons de slappe lach geven en blijven verbazen! Vrijwel alle kittens die tot nu toe hier in huis zijn opgegroeid kruipen zo nu en dan IN het bureau ladeblok wat onder mijn bureau staat geschoven bij mijn PC. Ze zijn nog zó klein dat ze ónder het ladeblok in passen. Via de onderste 2 laden klimmen ze dan omhoog om vervolgens in de bovenste lade uit te komen en daarin te gaan liggen slapen. Hoe verzin je het!!! Hieronder geven James en Jewel jullie een demonstratie!

Alle J-tjes doen in deze lade wel eens een dutje, meestal met z'n tweetjes maar met drieën past ook nog net. Toen hun mamma Ysabeau zelf nog een kittentje was, heeft ze dat ook wel eens gedaan. Op een gegeven moment worden kittens er te groot voor en passen ze niet meer onder het ladeblok, maar de J-tjes lukt het met bijna 13 weken nog met alle gemak!

Vandaag zijn onze kleintjes voor de vierde keer ontwormd, samen met onze 7 volwassen katten die ieder jaar 2 keer preventief een tabletje krijgen. Kittens kun je het beste, tot ze een half jaar oud zijn, iedere maand even ontwormen om onnodige problemen te voorkomen.

                                                            23 oktober 2008

Zondag was het dan zover: onze opperpoes Anouk werd krols!!! Dinsdag heb ik haar naar haar verloofde Freddie bij "Cattery Mr.Mistoffelees" van Aukje en Hans in Spijkenisse gebracht, een black silver tabby blotched kater. Freddie is een zéér goede bekende van ons want hij is ook de pappa van ons D en F nestje, ons huidige J-nestje van Ysabeau én het G-nestje van onze Anouk vorig jaar!

                        vóór

De kennismaking tussen beiden ging prima. Omdat Freddie een zeer doortastende kater is, komt de poes die bij hem komt logeren eerst een paar uurtjes in een bench te zitten waar het haar aan niets ontbreekt. Freddie begint dan vrijwel meteen liedjes te zingen en te dansen voor de poes en hij probeert zo alvast bij zijn logeetje in de smaak te vallen. In eerste instantie vond Anouk het nog nodig een beetje tegen Freddie te grommen en te blazen, maar al snel was het ijs gebroken en viel onze Noekiepoekie als een blok voor deze charmante kerel! Ze zijn smoorverliefd en dat is hieronder op de foto goed te zien.

en na

We durven het amper te hopen maar als alles goed mag gaan, dan verwachten wij hopelijk lieve, kleine kerstkittens! Allemaal duimen he?

                                                            27 oktober 2008

Onze Anouk is weer thuis! We zijn erg blij dat ons schatje weer lekker bij ons is, want het is heel erg raar als een van onze Britjes er niet is....het is dan gewoon niet compleet...

Anouk kwam zaterdag weer terug van haar logeerpartijtje bij Freddie en heeft 4 héle amoureuze dagen met Freddie beleefd... Over een week of 3-4 zullen we pas weten of deze dagen ook mooie gevolgen mogen hebben...

 

 

 

 

Ondertussen rust Noukie lekker uit in haar bloemenmandje, want ons meisje heeft heel wat uurtjes slaap in te halen!

Afgelopen donderdag hebben de J-tjes hun tweede enting gehad en ze zijn nu volledig geënt. Alles was tip-top in orde met de schatjes en onze dierenartsen waren zeer gecharmeerd van onze beeldschone mopjes! De actuele gewichtjes zijn hieronder in de groeigrafiek te lezen. De jongens James en Jake zijn nu bijna 2 kilo in gewicht en de dames Jewel en Jadzia Mimzy waren ook lekker doorgegroeid.

                                                                        31 oktober 2008

Gisteren was het weer slecht, regen, regen en nog eens regen... Een perfecte dag om de administratie weer eens op orde te brengen. De J-tjes helpen héél graag mee...

Onze Anouk slaapt héél erg veel. Nog véél te vroeg om iets te zeggen maar zoiets is natuurlijk altijd een goed teken. Áls ze zwanger zou zijn, dan zijn dat vandaag precíes 10 dagen.

                                                            4 november 2008

De tijd dat onze eerste kleintjes het huis gaan verlaten komt rap dichterbij... zucht...Dit weekend nemen we afscheid van onze Jewel en Jake.

Bijna 16 weken zijn broer en zus dan. Die 2 mogen de rest van hun leventje lekker bij elkaar blijven en dat geeft Ron en mij een heel erg fijn gevoel. De toekomstige pleegouders van Jewel en Jake zijn helemaal klaar voor hun komst: verschillende krabpalen, een heleboel speeltjes, fijne en ruime kattenbakken en nog veel meer. Maar het mooiste wat zij Jewel en Jake kunnen geven is: elkaar!

Jewel en Jake weten niet beter als dat die anderen er áltijd zijn geweest. Nestgenootjes stoeien met elkaar, leren van elkaar, slapen samen en eten samen. Nestgenootjes hebben gewoon een band voor het leven. Zo hebben wij hier onze Chakotay en Cisko wonen, 2 broertjes uit ons allereerste nestje van Snoopy en Anouk en die 2 zijn nog steeds dol op elkaar!!

                                                                    5 november 2008

We noemen haar wel vaker in onze dagboeken: Hennie, onze zogenaamde 'hoffotograaf'. Ieder nestje komt ze foto's maken van onze kleine spruiten omdat ze dat zo leuk vind en wij natuurlijk ook!. Vorige week was zij een hele dag hier, maar dit keer met een 'studioset' waardoor de foto's een complete glamour-uitstraling  kregen. Zij heeft schítterende foto's van ons elftal Britjes gemaakt. De een nog mooier als de ander!! Bij 'onze poezen' en 'onze katers' kunnen jullie de mooiste foto's zien van onze volwassen Britjes afzonderlijk.

Hier een paar van de mooiste resultaten van onze J-tjes en mamma Ysabeau.

                                                                    11 november 2008

Jewel en Jake zijn inmiddels verhuisd... We hebben broer en zus afgelopen zaterdag naar hun nieuwe pleegouders Barbara en Johnny in Venlo gebracht... pfffft... altijd heel erg moeilijk die laatste stap ...

Maar zoals verwacht ging het allemaal wel heel erg vlot en goed. Onderweg hebben ze samen in de reismand geboeid naar buiten zitten kijken en de reis was geen enkel probleem voor ze. Geen volwassen katten in het nieuwe thuis en bovendien met z'n tweetjes verhuizen, makkelijker kan het gewoon niet. Jewel en Jake gingen meteen met opgeheven staartjes de boel van boven tot beneden verkennen en na veel samen spelen vielen ze op een gegeven moment tegen elkaar aan op een stoel in slaap...

De berichten die we meerdere malen per dag via de telefoon over Jewel en Jake krijgen zijn súpergoed. Die 2 amuseren zich opperbest bij hun nieuwe personeel en laten zich lekker veel knuffelen, kammen en verwennen.

Daaaaaaag lieve schatten van ons! We missen jullie en zullen jullie nooit, nooit vergeten....!!!!

                                                            17 november 2008

En toen was er nog maar één J-tje in huize Liesbrit... want ook onze James hebben we zaterdag naar zijn nieuwe logeeradres bij Hilda & Stef en hun kater Jarno en de Duitse herder Mica in Kesteren gebracht.

De reis van 2 uur vond James geen enkel probleem en hij heeft de hele weg geïnteresseerd om zich heen zitten/liggen kijken. Stoere James vond ook alles prima wat er gebeurde nadat we hem uit zijn reismand hadden gelaten en hij voelde zich al snel thuis en had binnen de kortste keren het héle huis geïnspecteerd. Hij liep daar rond alsof hij er al járen woonde!

Ook de kennismaking met opperkater Jarno, zijn nieuwe levensgezel, ging best goed. Natuurlijk moest Jarno wat blazen, maar op zich was hij erg vriendelijk en respectvol naar de kleine van Liesbrit. Is ook niet niks voor een bijna 8 jarige kater om ineens zo'n klein, vreemd en vooral érg langharig druktemakertje in zijn territorium te zien... James daarentegen laat het koud dat Jarno wat blaast en bejegent hem gewoon open en vrij met kopjes geven. James is dat hier met al onze Britjes wel gewend.

Komt allemaal vast en zeker héél erg snel goed en we zijn ervan overtuigd dat Jarno en James snel dikke vrienden worden! Ze hebben zelfs al tegen elkaar aan gelegen en dat al op de tweede dag! De berichten die we dagelijks van James zijn nieuwe verzorgers mogen krijgen zijn dan ook louter positief!

                                                                    22 november 2008

Alle J-tjes zijn nu uitgevlogen en hebben hun geboortehuis verlaten....

Afgelopen woensdagmiddag bracht ik de laatste telg van onze Ysabeau naar Corienne en Michiel in Eindhoven, precies 17 weken en 1 dag na haar geboorte. Jadzia Mimzy vond de hoogte waarop zij gaat wonen (6 hoog) erg interessant en bewonderde al snel de ontelbare lichtjes die buiten in het donker zo mooi zichtbaar zijn.

Het gaat uitstekend met Mimzy en ze amuseert zich goed met al het speelgoed en de aandacht die zij krijgt. Het is allemaal wel nog wat wennen maar ze voelt zich al aardig thuis!

Every time I say goodbye... I die a little. Every time I say goodbye... I cry a little... Dag lief poppetje van ons, heel veel plezier daar in de lichtstad!

Vanaf morgen zal (hopelijk voorlopig) de kittencam verdwijnen.

                                                            24 november 2008

Alle veelvuldige berichten die wij over onze J-tjes ontvangen zijn supergoed! Álle 4 hebben ze het reuze naar hun zin in hun nieuwe thuis en bij hun nieuwe personeel. Ook de nieuwe baasjes zijn dolgelukkig met deze lieve huisgenootjes. Heerlijk!!! Jewel en Jake proberen zelfs op de kleinste plekjes toch sámen te zijn, James heeft inmiddels ook kennis gemaakt met de grote Duitse herder Mica en dit gaat wonderbaarlijk goed (helaas nog geen foto's maar die volgen vast snel een keer), Jadzia Mimzy is het hele weekend druk bezig geweest met sneeuwvlokjes vangen!

                                                            25 november 2008

De donkere weken van december met veel lichtjes in en om onze huizen breken bijna aan en over precies een maand is het Kerstmis en.....wij mogen hier in huize Liesbrit hopen op Kerstkittens!!! HIEP HIEP HOERA !! Ja, het is écht waar: onze Anouk is zwanger en als alles zo goed blijft gaan als nu, dan zal het allemaal rond de Kerst mogen gebeuren!

Héél erg spannend allemaal want het is Anouk's vijfde keer dat ze in verwachting is en de vorige keer liep alles best wel triest af... Het begon destijds allemaal heel vrolijk, want Anouk's bevalling vond plaats op haar eigen verjaardag, dag 67 van haar zwangerschap. Een perfecte en ruime draagtijd voor nog ongeboren kittens en er leek niets aan de hand! Maar door een onverklaarbare oorzaak bleken 3 kittens rond de 45-50 dagen gewoon gestopt te zijn met groeien en zodoende kwamen deze premature foetussen vanzelfsprekend levenloos ter wereld. Alleen het blue silver tabby spotted kereltje Graaf Harley van Liesbrit bleek normaal volgroeid en kwam blakend van gezondheid ter wereld. Onderzoeken door de dierenartsen vorig jaar en ook dit jaar leverden niets op: Opperpoes Anouk was en is kerngezond. De natuur is en blijft ondoorgrondelijk...

Dus hebben we dit jaar toch besloten om onze Noekie weer bij haar verloofde Freddie te laten logeren want qua gezondheid zou niets een nieuwe zwangerschap in de weg kunnen staan. En dat werd dan ook acuut bewezen, want ze was metéén na haar uitje bij kater Freddie zwanger!

En wel precies 35 dagen vandaag, al goed over de helft heen zeg maar. Vooralsnog maken we ons nergens zorgen om en genieten intens van ons zwanger meisje want haar zwangerschap verloopt normaal en voorspoedig: Anouk is vrolijk en knuffelig, eet hartstikke goed, slaapt veel. Wij weten dus al een hele tijd dat onze Anouk zwanger is, maar we wilden eerst in alle rust afscheid nemen van onze J-tjes eer we met dit geweldige nieuws op de proppen zouden komen.

Wij verwachten dan ook dat onze aanstaande moeder een súper mamma zal worden want dat was zij áltijd al. Bovendien gaat ze nu al regelmatig in de bench slapen, alsof ze wil zeggen: kom maar op met mijn baby's, ik ben d'r klaar voor! We verwachten baby's voornamelijk in de kleuren silvertabby maar ook bluetabby is mogelijk (zie G-nest bij vorige nestjes), bovendien een kleine kans op goldentabby.

Een foetus groeit in deze periode erg hard, het hoofdje is en blijft relatief groot. Onze toekomstige mamma Anouk wordt nu ook zichtbaar dikker. Ze heeft ook al een keurig net buikje en als ze op haar kontje zit, dan zie je de uitstulpingen links en rechts al goed zitten! We zitten nu in de periode 32-38 dagen. Het formaat van de foetussen is nu ca. 35-60 mm. De huid is nog glad, er zijn dus nog geen haartjes. De uitwendige genitaliën ontstaan. Aan de tenen ontstaan nagels. Het oog ontwikkeld zich verder, er wordt o.a. een iris gevormd

Zoals gezegd is Anouk rond 25 december uitgerekend. Eerste Kerstdag is zij exact 65 dagen in verwachting, de dag dat statistisch gezien de meeste bevallingen plaatsvinden. Maar we gaan ervan uit dat zij net zo lang zal dragen als de vorige keren. Ze is destijds telkens bevallen tussen dag 65 en 67. De draagtijd van een poes ligt tussen de 60 en 70 dagen (ca. 9 weken).

                                                                30 november 2008

Onze oudste van de J-tjes James woont nu alweer 2 weken bij soortgenootje (en inmiddels dikke vriend) Jarno, maar óók bij Mica. Mica is een gróte Duitse herder van maar liefst 45 kilo. Mica is heel erg lief en is erg gehoorzaam. De pleegouders van James, Hilda en Stef, begeleiden de gewenning van James en Mica aan elkaar met veel liefde en zeer zorgvuldig. Het gaat dan ook elke dag beter tussen die 2 want natuurlijk moest James behoorlijk aan het enorme dier wennen, het verschil in gewicht is dan ook zo'n slordige 42 kilo !!!!

Zoals jullie kunnen zien neuzen ze al met elkaar en kijken ze samen naar de vogeltjes die zich buiten tegoed doen aan de vetbollen en de pinda's. MOOI om te zien he??

                                                                  1 december 2008

Onze Anouk zit vandaag alweer op dag 41 van haar zwangerschap. Van dag 38 tot 44 wordt de huid van een kattenfoetus dikker en gaat rimpelen. De oortjes worden groter en het staartje langer. Het binnenoor is gevormd, maar nog van kraakbeen. De longblaasjes ontwikkelen zich en de hypofyse. In de darmpjes groeien darmvlokken. De oogleden zijn compleet aanwezig, de ogen zijn gesloten. Het groeit heel rap nu: met 38 dagen meet het 50-80 mm en met dag 44 alweer 59-94 mm. Er komen nu ook haartjes, de foetus is bedekt met een fluweelachtig laagje. Er is wel nog geen pigmentatie, die is pas zichtbaar vanaf dag 48.

We hebben de bevallingskist gisteren alvast klaar gezet op onze slaapkamer. Aangezien we hier buiten ons zwanger meisje nog 6 andere Britjes hebben rondlopen en het ontzéttend nieuwsgierige diertjes zijn, zetten we de kist altijd vroeg op z'n plek. Op deze manier kunnen alle Britjes alvast wennen aan de kist en hun nieuwsgierigheid erop botvieren. Door iedereen wordt er wel eens in/op of naast de kist geslapen. Ook Anouk is al in de kist geweest, ze kent de kist natuurlijk op haar duimpje van haar vorige zwangerschappen. Ze voelt precies wat er aan de hand is en ze voelt zich super!

                                                            3 december 2008

Kinderen en dieren geven vaak de leukste en ontroerendste foto's. En een combinatie van beiden al helemaal! Zo woont onze Frenkie Fievel van Liesbrit, zoon van Ysabeau, bij kleine Luna. Die 2 zijn onafscheidelijk en groeien samen op in Purmerend: samen afwassen,  samen slapen en samen knuffelen... Is het geen heerlijk stel?

 

5 december 2008

Onze Anouk is inmiddels 45 dagen in verwachting en haar ongeboren kittens zijn op dit moment tussen de 59-94 mm groot. De exacte afmetingen zijn van het ras afhankelijk. De Brits Korthaar behoort niet tot de grote rassen, dat is bijvoorbeeld een Maine Coon. Wij houden voor Anouk maar aan dat ze iets onder het gemiddelde zit, haar kittens zullen dus nu 6 à 7 centimeter zijn.

Anouks bolletjes aan de zijkanten van haar buikje groeien gestaag, maar echt superdik is ze beslist niet. Hoeveel baby's ze precies draagt is voor ons geheel onbelangrijk want maar één ding telt: als ze/hij/zij maar gezond zijn/is!!

Het zal nu snel gaan. De kittens zijn helemaal gevormd en hoeven nu alleen nog maar te groeien. Er komen nu ook haartjes, de foetus is bedekt met een fluweelachtig laagje. Vanaf dag 48 is de eventuele pigmentatie van de haartjes ook zichtbaar. Als ik overdag ergens ga zitten, dan zit Anouk binnen de kortste keren bij me op schoot en het liefste gaat ze er dan bij liggen. Ze is zóóó lief en knuffelig!! Ik leg dan mijn handen om haar buik... spannend hoor want over een week ongeveer hopen we de kittens te kunnen voelen én te zien bewegen.

Aangezien het vandaag Sinterklaas is, even over de gevaren van chocolade bij onze huisdieren. Wanneer is chocolade nu gevaarlijk voor een kat? Voor melkchocolade geldt: meer dan 30 gram per kg hond/kat kan problemen veroorzaken, bij pure chocolade geldt dit al bij meer dan 15 gram per kg. hond/kat. Ter vergelijking: een kleine letter voor in de schoen weegt ongeveer 65 gram. 

                                                                 10 december 2008

Wij krijgen vaak heel grappige mailtjes van de pleegouders van onze kittens. Zo ontvingen wij vorige week een heel leuk berichtje over onze Huey en Ingo van Liesbrit:

 

Persbericht: e-mail centrum bezet!

Hedenmorgen is in een woning in Beverwijk, het email centrum bezet door 2 poezenbeesten… Zij eisen meer aandacht, wanneer de wensen zijn ingewilligd wordt het centrum weer vrijgegeven aan de eigenares.

                                                                13 december 2008

Hoever waren we alweer? Nou, Anouk is vandaag precies 53 dagen zwanger.  

We zien nog niets echt zichtbaar bewegen in haar buikje, maar we voelen wel zachte bewegingen als we onze handen om haar buikje houden.

                                                                   16 december 2008

Vandaag is onze zwangere Anouk jarig, samen met haar zoontje Graaf Harley van Liesbrit, alias Body. Anouk wordt 6 jaar vandaag en Body viert vandaag zijn állereerste verjaardag. PROFICIAT lieve schat van ons! Hieronder een paar leuke foto's van hem in kerstsfeer.

Verder gaat alles prima hier. Anouk zit vandaag alweer op dag 56 van haar zwangerschap.

                                                            22 december 2008

We hebben een waanzinnig drukke week achter de rug. Mijn 85 jarige moeder lijdt aan vasculaire dementie wat beetje bij beetje haar geheugen en realiteitszin aantast. We vroegen ons al maanden af hoelang dit nog goed kon blijven gaan... Zij woont namelijk nog 'zelfstandig' in een woonzorgcomplex, zo'n kleine 100 km bij me vandaan, wat voor steeds meer problemen en zeer onveilige en onmenselijke situaties begon te zorgen.

Dit proces heeft vorig weekend een dieptepunt bereikt... Een spoedaanvraag voor opname in een verpleegkliniek moest worden geregeld, een procedure waar absurd veel bij komt kijken! Ik ben dit vanaf zondagavond 14 december gaan regelen. Sindsdien geen enkele dag gewoon thuis kunnen zijn, 's avonds laat pas weer even thuis om te slapen om 's morgens vroeg weer te vertrekken. Maar het resultaat mag er wezen: moeder is nu opgenomen in een kleinschalige woonvorm (houten chalet in de bossen) voor 6 psychogeriatrische patiënten die hun eigen, ruime kamer hebben en die in een huiselijke omgeving met 24-uurs zorg in hun waarde gelaten worden!! Een geweldige, redelijk nieuwe, vorm van zorg voor dementerenden. Met de rest van de familie hebben we een schema opgesteld om moeder zo vaak mogelijk te gaan bezoeken in haar nieuwe thuis.

Zodoende heb ik absoluut géén tijd gehad de gebruikelijke kerstwensen voor alle pleegouders en de katjes en andere lieve mensen die ons kerstwensen gestuurd hebben te verzenden en ook hele bérgen e-mail zijn blijven liggen. Er staat zelfs nog geen Kerstboom of iets dergelijks in huize Liesbrit. Ik kan onmogelijk iedereen nog op tijd een kerstwens sturen, alle e-mail beantwoorden of even bellen.... Onze excuses hiervoor!!

Gelukkig is mijn moeder nu een zorg minder en in de wetenschap dat zij in een warme en veilige omgeving vertoeft gaan wij nu uitrusten van alle inspanningen de afgelopen week en afwachten wanneer onze hoogzwangere Anouk gaat bevallen. Onze Noekie is vandaag precies 62 dagen in verwachting. Ze laat me nu ook geen seconde meer alleen. Ze slaapt inmiddels bij ons in de buurt en waar ik in huis ook ben, Anouk is er ook!

Ondanks alles, lees ik e-mail wel. Zo kreeg ik vandaag een hele leuke foto van onze lieve Imke, dochter van Promiss, in haar nieuwe thuis onder de Kerstboom, samen met haar speelkameraadje Gismo. En ook een foto van Imke's ondeugende mamma Promiss toen zij nog klein was (5 maanden) IN onze Kerstboom in 2004.

Wij wensen iedereen een hele fijne Kerst toe!

27 december 2008

Vandaag alweer dag 67 van de zwangerschap van onze Noekie. Ze neemt de tijd en heeft zich van de Kerst weinig aan getrokken, al heeft ze regelmatig last van voorweeën en een harde buik. De baby's in haar buik kunnen we nu zeer duidelijk zien bewegen, een machtig mooi gezicht! In theorie kan ze ons laten wachten tot en met dinsdag. Dan pas zit zij op dag 70.

Anouk zelf voelt zich prima en kruipt regelmatig in een kerstdoos die in de keuken staat ter vermaak van onze Britjes. Wij wachten rustig af....súperspannend!

Groeigrafiek J nestje

                                        

                                                                                           link naar gastenboek

Vond U ons dagboek leuk om te bekijken?

Dan zouden wij het leuk vinden als U een berichtje achter zou willen laten in ons gastenboek!

 

>> HOME <<